A zase ty restituce. Není to spravedlivé ani mravné, burcuje politik

Církevní restituce budily a stále ještě budí bouřlivé emoce. Poslanec KSČM René Číp varuje, že přijatý zákon má chyby a komplikuje život českým občanům. I proto interpeloval ministra zemědělství Mariana Jurečku (KDU-ČSL). Nejde o spravedlivou náhradu, ale spíše o rady, zlobí se poslanec.

reklama

KSČM byla proti odluce církve od státu tímto způsobem a za svým názorem si stále pevně stojíme. Církevní restituce v podobě, která byla schválena se dají nazvat spíše 'darem' než 'spravedlivou náhradou'. Škoda, že jiné strany, včetně vládních, které občanům před volbami slibovaly nápravu, od svých slibů ustoupily," posteskl si poslanec KSČM.

Mluví o tom, že restituce zkomplikovaly život mnoha Čechům, kvůli tomu také interpeloval ministra zemědělství Jurečku. Jako příklad uvedl konkrétní zkušenost jednoho občana.

„Tento člověk, stejně jako mnozí další, se bez svého přičinění stal u soudu stranou žalovanou, neboť na něj podala žalobu Římskokatolická farnost v Bílovci. A důvod? Byl vlastníkem kousku orné půdy, kterou před lety koupil od Pozemkového úřadu a v dobré víře spravoval, neboť jí logicky považoval za svůj majetek. Bylo mu vydáno také potvrzení, že koupené pozemky nebyly v minulosti majetkem církve, náboženské společnosti či kongregace," vysvětluje Číp a dodává, že úřad měl zřejmě v dokumentech chyby.

Dotyčný se tak podle komunisty bez vlastního přičinění dostal do soudních tahanic a je nucen se hájit. „Logicky vyvstává otázka, jaká je to spravedlnost? Žádná!" zlobí se poslanec. Že to není ojedinělý problém, mu prý potvrdil i sám Jurečka. „Uznal také, že jde o stav, který je v rozporu s dobrými mravy.Konstatoval však také, že dnes není legislativní mechanismus, který by to dokázal řešit, bylo však slíbeno, že na nápravě se pracuje a přijímá zodpovědnost s tím, že se tyto problémy pokusí v rámci svého resortu vyřešit," říká komunista.

„Je tedy zřejmé, že v době přijetí zákona o majetkovém vypořádání s církvemi byl přijímán zákon, který nebyl ani po této stránce dobrým zákonem a domnívám se, že strany které jej chtěly za každou cenu prosadit, o tom musely vědět, avšak jasné zadání, že zákon musí projít stůj co stůj i s chybami pro ně bylo zcela prvořadé," myslí si Číp.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky