Jsou zimní pneumatiky povinné? Tipy, kdy je mít nemusíte

Od prvního listopadu platí povinnost používat pouze zimní pneumatiky. Nicméně i když máte auto na letních, v určitých situacích jezdit může.

Ilustrační fotografie
reklama

Ačkoli se o povinných zimních pneumatikách mluví plošně, přeci jen neplatí povinnost je používat vždy. Předně je omezena časovým obdobím od 1. listopadu do 31. března následujícího roku. Platí ale také, že řidič musí použít zimní pneumatiky, pokud se "na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza.“

Aspoň tak definuje použití zimních pneumatik zákon. Ještě se sluší připomenout, že můžete ale narazit na dopravní značku "Zimní výbava“, jedná se o modrý terč, na kterém je symbol osobního auta a pod ním sněhová vločka. Jedná se o značku C15a a označuje úsek, kde jsou zimní pneumatiky v období od 1.11. do 31.3. povinné bez ohledu na počasí. Na to pozor!

Z výše uvedeného vyplývá, že pokud je ve zmíněném období sucho a nevypadá to na sníh nebo námrazu, lze jezdit na letních pneumatikách. To může být zásadní informace třeba pro majitele vozů, které jsou používány převážně v letním období, například pokud máte kabriolet. Skutečně nemusíte auto nutně přezouvat.

"Povinnost použití zimních pneumatik se nevztahuje ani na vozidla zaparkovaná,“ připomíná Tomáš Svoboda, ředitel služeb Auto ESA. Mírní tak obavy motoristů, kteří v zimě auto téměř nepoužívají, ale parkují ho na ulici.

Termín "zimní pneumatika“ platí pro takovou pneumatiku, které má na své bočnici zřetelné logo M+S. Toto označení můžete najít i na některých celoročních pneumatikách, lze tedy použít i takové pneumatiky. "Celoroční pneumatiky mohou dávat smysl pro motoristy, kteří toho najednou za rok méně a při velmi nepříznivých podmínkách raději nevyjíždějí,“ říká Svoboda z Auto ESA.

Celoroční pneumatiky mají ale svá omezení a v souvislé vrstvě sněhu nebo na náledí nefungují tak dobře jako kvalitní zimní pneumatiky. "Je to spíše kompromis, ale zákon jejich využití dovoluje a pokud jezdíte méně, ušetříte za pravidelné přezouvání,“ dodává Tomáš Svoboda z Auto ESA.

Pro pneumatiky M+S ale také platí, že musí být na všech čtyřech kolech, nelze tedy zimní pneumatiky použít pouze na poháněné nápravě, jako je tomu například u řetězů. Hloubka dezénu zimních pneumatik musí být také minimálně 4 mm, nikoli 1,6 mm, jak je tomu u letních pneumatik. Rezerva, ať už dojezdová nebo plnohodnotná, nemusí být zimní, tedy s označením M+S.

Nákup nových pneumatik také nenechávejte na poslední chvíli a dejte si velký pozor, pokud kupujete použité pneumatiky. Na ně se nevztahuje žádná záruka, lepší je hledat celou sadu nahuštěných kol, ať máte jistotu, že pneumatiky aspoň drží tlak vzduchu. Pokud koupíte od někoho použité pneumatiky nebo celou sadu kol, nechte je raději zkontrolovat a převážit v pneuservisu.

Témata: auta | zimní pneumatiky

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky