Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Česku je málo uhlí, lidé na něj čekají i měsíc

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Přísloví sůl nad zlato by se letos mohlo změnit spíše na uhlí nad zlato. Ačkoli je Česko důlní velmocí, není čím topit. Distributoři mají prázdné sklady a domácnosti čekají na dodávku topiva klidně i měsíc. Na uhlí se dokonce vypisují pořadníky a kdo si neobjednal s předstihem, nebude mít čím topit.

Doly situaci omlouvají vysokou poptávkou na začátku topné sezóny, distributoři ale mluví o triku na vládu, aby zrušila těžební limity.

V situaci jako je Michal Tlapák z Petrovic nedaleko Ústí nad Labem. jsou teď tisíce domácností v zemi. Sklepy jim zejí prázdnotou. Aby měli čím topit, jezdí si pro zbytky uhlí alespoň s kbelíky.

Ani prodejci uhlí na tom nejsou o moc lépe. Prázdné sklady by teď klidně mohli pronajímat. Kdo z nich dostane kamion uhlí jednou za dva týdny, je šťastlivec.

Už několik týdnů se na uhlí dělají pořadníky. Jenže čekací doby se neustále prodlužují. Teď už si počkáte klidně i měsíc. Seznam zákazníků, kteří čekají na uhlí do ekologických kotlů už teď má u jednoho prodejce 13 listů A4. A každým dnem přibývají další zájemci.

Podle důlních společností, které dodávají uhlí do celé republiky, může za jeho nedostatek vysoká poptávka kvůli dotacím na ekologické kotle.

Kvůli nedostatku začalo uhlí i pomalu zdražovat. Zatím přibližně o 3 koruny na metrák.

Témata:  uhlí

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy