Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Největší uprchlický tábor na světě stále roste a je líhní teroristů, tvrdí vláda

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: UNHCR

Uprchlická krize je v posledních měsících nejvíce skloňovaným tématem, mluví se ale pouze o lidech, kteří proudí do Evropy. Na ty ostatní jakoby svět zapomněl. A tak největší uprchlický tábor na světě v keňském Dadaab stále bobtná a lidé v něm trpí stále větší chudobou.

Je největším uprchlickým táborem, málokdo o něm ale ví. Vzniknul v roce 1991 na pokyn Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky kvůli občanské válce v Somálsku. Z původních 90 tisíc běženců vzrostl jejich počet na závratných 330 tisíc. Mohl za to především hladomor na Somálském poloostrově v roce 2011 a mnozí lidé hledali útočiště právě v Dadaabu.

Dnes je z dříve náhodného shluku stanů regulérní město. Jeho chod a životy lidí jsou však zcela závislé na pomoci humanitárních organizací. Jenže na tábor v posledních měsících nejsou peníze. Lidem musely být sníženy potravinové příděly o třicet procent a ti teď nedostávají ani minimální počet kalorií, které stanovují směrnice OSN.

Nedostatek potravin způsobuje problémy také v místní nemocnici. Ta musí řešit především poměrně vysokou porodnost a pravidelná strava je pro malé děti nezbytná. Měsíčně se tu narodí asi 300 dětí, které jsou ale kvůli nekvalitní stravě náchylné k nemocem.

Uprchlíci, kteří se do Dadaabu dostanou, se paradoxně ocitají v pasti. Zpátky do Somálska jít nechtějí, protože jim tam nic nezbylo a neměli by se jak uživit, do jiných států se ale odstěhovat nemohou, vláda jim totiž neudělí občanství a tím pádem ani pas potřebný k vycestování. Tím se uprchlíci stávají závislí na humanitární pomoci, která se jim ale v poslední době nedostává.

Vláda je navíc přesvědčena o tom, že Dadaab je hlavní základnou islamistů, místem, kde plánují útoky a rekrutují nové stoupence. Své chování proti běžencům tak ještě přiostřuje. Letos v dubnu zabili teroristé na univerzitě ve městě Garissa 147 lidí. Mluví se dokonce o tom, že by měl být tábor rozpuštěn. Co by se potom s obrovským množstvím lidí stalo, není jasné.

Témata:  uprchlíci

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy