Češi práci nechtějí, zaměstnáme Ukrajince, plánuje vláda

Dlouhodobě se mluví o tom, že v Česku v určitých oborech chybí kvalifikované síly. Problémy ale nastávají také při obsazování konkrétních typech práce – většinou těch manuálních. Úřady práce v České republice evidují 440 tisíc nezaměstnaných, zároveň však hlásí, že mají 110 tisíc pracovních míst. Když o ně nikdo nestojí, zaplníme je cizinci, plánuje ministerstvo práce.

Michaela Marksová /ČSSD/, ministryně práce a sociálních věcí
reklama

Problémem podle ministryně práce Michaely Marksové Tominové spočívá v tom, že Čechům nestojí za to na nekvalifikované pozice nastoupit. „Často jim vlastně svým způsobem nestojí za to chodit do práce, protože systém dávek, zejména těch dávek na bydlení, je tady v tuto chvíli nastaven tak, že když překročíte určitou hranici příjmů, tak vlastně přijdete o podstatnou část těch dávek," vysvětlovala politička na Radiožurnálu. Nastavit lepší systém je podle ní obtížné, jedním z kroků je zvyšování minimální mzdy.

Nezaměstnaní také podle ní často nemají potřebnou kvalifikaci, mnozí z nich třeba neumí pracovat s počítačem, který je používán při v dříve čistě manuálních pracích. Krokem, jak to napravit, jsou podle Marksové třeba rekvalifikace. Další možností je hledat pracovní síly v zahraničí. „Všechny vyspělé evropské země se s tím potýkají a hledají kvalifikované pracovní síly v zahraničí. A myslím si, že pro nás je ideální je hledat v zemích, které jsou nám kulturně a jazykově velice blízké," uvedla ministryně.

Neobává se, že by si Češi stěžovali, že jim cizinci berou práci, protože zaměstnavatelé nemohou dlouhodobě vhodné pracovníky najít. Připomíná, že třeba zdravotnický personál často odchází pracovat do Německa nebo Rakouska, u nás je pak zdravotníků nedostatek.

„Bavíme se o kvalifikovaných lidech. My chceme z Ukrajiny určité profese, nechceme otevřít trh, aby sem přišel kdokoli a bral Čechům práci. Ale evidentně my nemáme ty Čechy, kteří by tady na těch místech pracovali," dodává ministryně.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky