Jaké sociální dávky dostanou běženci v Česku? Ministryně Marksová promluvila

Odpůrci migrace a přijímání uprchlíků mají obavy, že budou nově příchozí jen zneužívat sociální systém a vysávat státní kasu. Právě štědrý sociální systém je podle některých nejčastějším důvodem, proč běženci směřují do Německa nebo Skandinávie. O tom, co dostanou uprchlíci u nás, promluvila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová.

Michaela Marksová
reklama

Podle Marksové nemají běženci v Česku žádné výhody. „Pokud jsou v uprchlických zařízeních jako žadatelé o azyl, tak to spadá pod ministerstvo vnitra. Dostávají minimální kapesné a myslím si, že Češi by za to žít nechtěli. Ani v těch podmínkách, ani s tím kapesným," vysvětlovala politička v rozhovoru pro Blesk.

Pokud pak uspějí a získají v Česku azyl, mají stejné podmínky jako všichni ostatní. „Když to bude člověk, který nebude schopen se zapojit do zaměstnání, tak dospělý má nárok na 3410 korun, což je životní minimum, jinak když je to domácnost, tak se ty částky trochu snižují," vypočítává Marksová.

Pokud by pak šlo třeba o čtyřčlennou rodinu, minimum se podle ní pohybuje asi okolo 12 tisíc korun. „Dalších 15 tisíc korun mohou být náklady na byt. Pak ještě záleží na tom, kdyby měli s sebou nějakého invalidního člena rodiny. Ale takový s těmi lidmi, kteří tady teď jsou, nikdo není. A protože většina těch lidí je v práceschopném věku, tak s nimi budeme hned pracovat, abychom je zaměstnali," jedním dechem dodává ministryně práce.

Její rezort navíc může finančně podpořit zaměstnávání azylantů. „Ze začátku, stejně jako pro jiné kategorie Čechů, jsme schopni za ně doplácet zaměstnavateli mzdy. Všechny ty částky jsou úplně stejné jako pro Čechy," uzavřela věc Marksová.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky