Operátor brání kontrole Opencard navzdory předchozí dohodě s Prahou

Akciová společnost města, Operátor OPENCARD, a.s., brání provedení transparentní kontroly užívání software Opencard. Na průběhu kontroly se přitom EMS s Prahou již dohodla. Důvodem takovéhoto postupu je snaha zamaskovat porušování autorského zákona a licenčních smluv. Informuje v tiskové zprávě EMONEYGROUP.

Ilustrační fotografie
reklama

„Skutečnost, že operátor bojkotuje provedení kontroly ze strany EMS nelze chápat jinak, než že dochází k porušování licenčních smluv a autorského zákona. Provedení kontroly bylo navíc již oboustranně dohodnuto a operátor nyní společnou domluvu opět nerespektuje, vysvětlil mluvčí EMS Martin Opatrný.

Během posledních dvou týdnů se podezření na porušování licenční smlouvy a autorského zákona prohloubilo. Předseda představenstva Operátora Opencard Ondřej Felix v médiích opakovaně uvedl, že jeho lidé dokáží chyby v systému Opencard opravit. Buď tedy nemluví pravdu, nebo muselo dojít k zásahu do systému, což je pravděpodobné porušení licenčních smluv a autorského zákona. Podle jistých indicií také operátor do systému pouštěl třetí osoby, což je jednoznačně v rozporu se zákonem. Operátor zároveň v tomto směru odmítl podepsat prohlášení, že k podobným krokům nedochází. Nejmarkantnějším je však fakt, že opakovaně odmítají transparentní kontrolu užívání software Opencard.

„Společnost EMS souhlasila dne 8. 10. 2015 s kompromisním návrhem, že kontrolu provedou naši pracovníci za přítomnosti představitelů operátora a jimi určené třetí osoby. Operátor nyní tuto dohodu porušuje a volí raději klukovské vytáčky. Zřejmě se snaží získat čas na maskování stop,“ doplnil Opatrný.

Operátor dne 16. 10. 2015 opětovně odmítl zajistit EMS přístup k provedení kontroly, která původně měla být provedena již 13. 10. 2015. Plnění podmínek licenční smlouvy je přitom jednoznačnou povinností, kterou operátor musí plnit, pokud software využívá.

EMS poskytla operátoru veškeré nezbytné podklady, stejně tak jako souhlasila s přítomností třetí strany, která může na průběh kontroly dohlížet.

Za bezpečnost a stav Opencard včetně plnění relevantních licenčních smluv odpovídá plně hlavní město Praha, které pověřilo operátora zajištěním provozních služeb. Tato společnost však svým chováním ohrožuje stabilitu systému a bezpečnost dat a zároveň může způsobit městu nemalé škody plynoucí z porušování autorského zákona a licenčních smluv.

Témata: opencard

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky