Kubera šílel kvůli kouření: Z vás dostanu infarkt

Vláda dala v létě září zelenou úplnému zákazu kouření v restauracích, zákaz by se mohl týkat i veřejných venkovních akcí, koncertů nebo zahrádek. Autoři a příznivci zákona v pořadu Máte slovo argumentovali ochranou zdraví nekuřáků. Podle odpůrců ale stát až příliš zasahuje do svobodného podnikání a majitel restaurace by se měl sám rozhodnout, jestli chce kuřácký podnik nebo ne.

Michaela Jílková
reklama

Daň z cigaret tvoří 80 procent ceny, přesto v České republice kouří zhruba třetina lidí a pravidelnými kuřáky se stávají už děti ve věku deseti let. Zákaz kouření v restauracích a na veřejných místech by podle jeho příznivců mohl tento negativní trend zvrátit. Hospodští namítají, že už dnes mají lidi na výběr, protože 60 procent podniků je nekuřáckých a jen ve 40 procentech se kouří.

Autor zákona poslanec Radek Vondráček tvrdí, že jde o to, že plošný zákaz nastaví stejné podmínky všem. „Kdysi jste řekl, že jste fandou vesnických hospod. Nejdřív jim zavedete elektronickou evidenci tržeb a pak zákaz kouření. To jste teda fanda. Fandové se domluví a třeba v létě kouří venku. Kouření sice smrdí, ale víte, jak smrdí cyklista po 15 kilometrech? Nebo jak smrdí smažené jídlo?" zostra do debaty skočil senátor ODS a známý kuřák Jaroslav Kubera.

Každý má na výběr, tvrdí odpůrci zákazu

„Nevím, proč mají kuřáci neodolatelnou touhu chodit tam, kde se kouří. Já taky nechodím, kde se mi nelíbí," nechápal autor petice za zachování stavu regulace kouření a dabér Marek Libert. Zmínil také to, že po stejném zákazu v Irsku skončilo asi tisíc hospod. Kubera ho v tomto argumentu podpořil, sám prý vídá plné kuřácké kavárny a poloprázdné nekuřácké – a každý si podle něj může vybrat, kam chce nebo nechce jít. „Nekuřáci chtějí čistý vzduch. Do hospod nechodím, protože tam většinou nic nevidím," nesouhlasil diskutující Pavel Mach, který je zapřisáhlý nekuřák.

Podle lékařky a pracovnice Centra léčby závislosti na tabáku Evy Králíkové ročně zemře v Česku na infarkt způsobený kouřením asi 5500 lidí. Kouření není sice jediná příčina, ale vědci umí spočítat, jak vysoké je v tomto případě riziko. To je prý v různých zemích různé, pohybuje se prý mezi 5 a 40 procenty, průměr je asi 15 procent. Těmto počtům ale Kubera nevěřil. Argumentoval tím, že Japonci nebo Jižní Korejci patří k největším kuřákům, zároveň mají ale nejvyšší průměrnou délku života, což podle něj nesouhlasí s tím, co lékařka tvrdila.

Stát vydává stále nová nařízení

„Je vidět, že tomu nerozumíte," posteskla si Králíková. „Pan Kubera je bavič, který patří spíše do kabaretu, kterým tento pořad částečně je," pustila se do něj lékařka. Těmito slovy ale rozhodně nepotěšila moderátorku Michaelu Jílkovou, která ji důrazně požádala, aby nehanila jednu z mála platforem, kde mohou politici a odborníci debatovat s občany. Lékařka dodala, že záleží také na genetice, protože jen polovina kuřáků umírá dříve, druhá polovina žije stejně dlouho, jako nekuřáci.

Ve studiu bylo přítomno hned několik provozovatelů hospod. Část z nich považuje plánované zařízení za šikanu, stát jim prý už tak nařizuje spoustu věcí, teď jim chce i nakazovat, jestli má být jejich podnik kuřácký nebo ne. Podle jednoho z diváků, živnostníka Chrástka, by si politici měli udělat pořádek, protože pak neustále vydávají nová nařízení. A například investice, které mnozí podnikatelé provedli, aby oddělili kuřácké a nekuřácké prostory, přijdou v niveč. Zároveň ale dodal, že zákaz podporuje, protože je to trend, ke kterému směřuje celá Evropská unie. S tím částečně Kubera souhlasí. I na něj se prý obrací živnostníci, kteří jsou nespokojeni., Těm prý radí, aby podali žalobu na ochranu investic.

Mám právo jít do jakékoliv restaurace?

„Zákazem kouření se zvednou v restauracích tržby," uvedl Vondráček, za což ho část publika odměnila smíchem. Kouř v hospodách taky podle odpůrců kouření způsobuje problémy dětem. „Už teď platí částečná omezení. Od 11 do 14 hodin se nikde nekouří, na oběd do restaurace může i maminka s dítětem," oponoval odpůrcům kouření Josef Čičman. „To je, jako kdyby bylo od 11 do 14 hodin zakázáno močit do bazénu. Šíří se to stejně. Kouř je prostě ve vzduchu," rýpla si Králíková. Z publika se ale jasně ozývaly výkřiky, že děti v hospodách nemají co dělat a zakazovat kouření kvůli nim je absurdní.

„Já mám právo jít do jakékoliv hospody, To je jako spor, který nedávno řešil soud, ve kterém šlo o to, že hotel nechtěl ubytovat Romy. Taky mají právo vybrat si, kam půjdou." tvrdil Vondráčka. „Vaše svoboda končí, kde začíná ta moje," podpořila ho Králíková.

Vyřeší vše úplný zákaz prodeje cigaret?

Lidé se proto ptali, proč stát nezakáže kouření a prodej cigaret úplně. Někteří upozornili, že by stát přicházel o velké peníze na daních. „To je konečně argument. Ideální by bylo zakázat ho úplně," přiznal Vondráček. „Já takový zákon napíšu s vámi. Ale váš ministr financí vás zabije. Stát má na daních z cigaret 80 miliard korun. Paní doktorka namítne, že 40 miliard jde na léčbu kuřáků. Ale oni si platí i zdravotní pojištění," chytil se ho za slovo Kubera. To je podle Králíkové sice pravda, přesto si ale na sebe kuřáci nestačí vydělat, protože polovina z nich umírá brzy a tudíž neodvede tolik peněz. Navíc lidé peníze, které neutratí za cigarety, nevyhodí, ale zaplatí za ně jiné služby, čímž bude stát pořád vydělávat, i když ne tolik, a navíc to přispěje k zaměstnanosti.

Podle předsedy Unie kuřáků Mikeše jsou to ale výmysly. Sám na sobě se snažil dokázat, že cigarety neškodí, ale léčí, protože on je i přes dlouhodobé kouření prý naprosto zdravý. „Kuřte si tam, kde to nikomu nevadí, kuřte jich třeba 10 naráz. Soutěžte s komínem, kdo vykouří míň škodlivin. Myslím, že by komín vyhrál," pustil se do něj nekuřák Mach. Kubera si pak přisadil, když uvedl, že kouření pomáhá lidem na severu Čech srovnat se se znečištěním a inverzí. A zatímco nekuřáci v době inverze zalehnou do postelí, on jako kuřák vše zvládá, protože má plíce obalené dehtem.

Zákaz kouření všude?

„Kouření působí problémy celému tělu. I výfuky jsou méně toxické," namítala Králíková. „Výfukovými plyny se vraždilo v koncentračních táborech," namítal ji zástupce kuřáků Libert. Lékařka ale dodala, že byl proveden pokus, kdy byla místnost zakouřena právě výfukovými plyny. a pak kouřem z cigaret. Ten nakonec z testu vyšel jako toxičtější. Po pár minutách jeho dýchání by prý člověk zemřel. Mikeš z Kuřácké unie se ale i přes tyto argumenty domníval, že si lékařka všechna čísla a studie jen vymýšlí.

Právě kvůli takovým debatám by podle živnostníka Chrástka měli o podobných věcech rozhodovat politici, protože mají přístup ke studiím, názorům odborníků a různé podklady. To on považuje za svobodu. „Většina něco nařizuje menšině. To je svoboda?" nechápal Linhart. „Já šel po Václaváku a nakouřeno bylo i tam. Já bych zakázal kouření i venku," uvedl další diskutující a lékař v jedné osobě.

Když po něm moderátorka chtěla, aby tedy uvedl, kde by měli kuřáci kouřit, odpověděl „kde chtějí", čímž vyvolal smích publika. Další si stěžovali, že kuřáci kouří i na balkonech, čímž omezují ostatní lidi v domech. „Cyklista sice smrdí, ale tím nenačichnete a nepřinesete si to domů," uvedl jeden z diváků v reakci na slova Kubery ze začátku pořadu.

Svět usiluje o vymícení kouření

„Některé země připravují takzvaný End Game, tedy Konec hry. Týmy odborníků pracují na plánech o vymícení kouření. Finsko plánuje, že bude nekuřácké do roku 2040. Austrálie zase plánuje, že cigaret budou moci kupovat jen registrovaní kuřáci. Třeba jako inzulín," vysvětlovala lékařka.

Právě těmito zákazy ale podle některých mohou paradoxně být přilákáni ke kouření i děti. „Zakázané ovoce nejvíc chutná. V 90. letech kouření mezi mladistvými opadlo, protože se o tom tolik nemluvilo. Teď uvidí lidi kouřit na ulicích, místo aby se schovávali v barech," varoval Linhart. „Ale to není tak sexy, když bude někdo kouřit na chodníku. Horší by bylo, kdyby je viděli v kavárnách," oponoval Vondráček. „Bude to sexy, když ten někdo bude třeba Bartoška," pokračoval ve svém Linhart.

Co bude stát lidem diktovat dál?

Kubera se pak ještě vrátil ke slovům lékařky. „Teď se paní doktorka prozradila. U zákazu kouření to neskončí. Jestli někdy dostanu infarkt nebo mozkovou, bude to z vás dobrotrusů, kteří všechno zakážou. Oni vědí, kdy mám chodit nakupovat. Komu vadí, že chodím nakupovat do Hypernovy večer? Vadím snad někomu? Zákona nám to za chvíli taky určí. Všichni čumíme na televizi. Určí nám taky, kolik hodin se můžeme dívat? Máma dostane dvě hodiny na seriály, táta dvě hodiny na hokej. Pak se nám televize automaticky vypne," rozčiloval se Kubera a nastiňoval, kam až takové zásahy státu mohou vést.

Ke slovu se nakonec opět dostali diváci. V publiku byl také manžel lékařky Králíkové. „Můžete mi říct, jestli platí stejná pravidla pro všechny?" zajímal se. „Může se kouřit v televizi? Ne? A kdo tady před natáčením kouřil v maskérně, když jsme přišli?" pustil se do moderátorky. Další se ke slovu dostal divák Jakl. „Podle mě se celý večer bavíme o jedné tezi, která je chybná. Tou je, že do restaurace má právo přijít každý. To je největší omyl večera. To by musely být všechny restaurace státní. Kdybych přišel do restaurace, kde mají jenom ryby, také bych si nemohl vybrat nic jiného," snažil se vysvětlit svůj názor. „Svoboda je čistý vzduch. Kouření je nebezpečná závislost," uzavřel pak diskuzi Vondráček.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky