Nebezpečný říjen: počet úrazů ve školách roste

Každoročně je 17. října připomínán Světový den úrazů, které jsou nejčastější příčinou úmrtí u dětí. Ač počet vážných dětských úrazů v ČR postupně klesá, přesto musí být jejich následkem každoročně hospitalizováno na 30 tisíc dětí. Značná část z nich právě v říjnu, kdy podle statistik z posledních let přibývá školních úrazů.

Ilustrační fotografie
reklama

Podrobné informace o dětských úrazech od roku 2008 shromažďuje Národní registr dětských úrazů. Z jeho statistik vyplývá, že říjen patří k měsícům, kdy dochází častěji k úrazům dětí ve škole. Více než polovina z nich se stane v prostorách školy, k pětině případů pak dojde ve školních tělocvičnách. Zhruba jedno z deseti dětí se těžce poraní v jeslích či v mateřské školce. Důvodem většiny úrazů jsou obvykle klopýtnutí či škobrtnutí, které jsou na vině téměř v polovině případů. Častý je i úder, kopnutí nebo jiný kontakt s další osobou (v součtu 19 procent). Téměř ke třetině zranění dochází při tělocviku nebo školních sportech, podobný podíl mají i hry a volná zábava školáků. Nejčastěji přitom dochází k otřesu mozku (téměř 23 procent) či různým zlomeninám prstů a rukou (pětina případů).* 

Říjen je pro děti rizikový, nejen ve škole

Fakt, že je říjen pro děti z hlediska úrazů rizikovým měsícem, potvrzují také data některých pojišťoven. „V letech 2012 až 2014 byl říjen z hlediska množství dětských úrazů po srpnu druhým nejhorším měsícem. V samotném loňském roce byl říjen, co se dětských úrazů týče, vůbec nejhorším měsícem v roce,“ upozorňuje ředitel produktového oddělení pojišťovny MetLife Martin Švec. „Obecně mezi nejčastější dětské úrazy patří různá zhmoždění svalů, šlach a cév, a také podvrtnutí, které tvoří třetinu všech dětských úrazů. Velmi frekventovaným úrazem jsou i zlomeniny, nejčastěji v oblasti rukou – kosti loketní, vřetenní a prsty,“ dodává Martin Švec. 

Nejvíce úrazů MetLife eviduje u dětí ve věku od 1 roku do 3 let, které se učí chodit a běhat, a pak u starších dětí ve věku od 10 do 12 let. Z hlediska sportovních aktivit jsou celoročně nejrizikovější jízda na kole, kolečkových bruslích či skateboardech.

Méně dětských obětí

Zatímco v roce 2010 bylo po úraze hospitalizováno 31 866 dětí a 168 následkům podlehlo, v roce 2013 hospitalizace klesly na 29 423 a počet dětských obětí se snížil na 122. Vloni se sice množství úrazů zvýšilo na 30 706, ale zřejmě jde jen o výkyv. „Dlouhodobě je počet těžkých úrazů stabilizovaný a osciluje kolem třiceti tisíc. Ale hlavně klesá počet dlouhodobých zátěží a úmrtí dětí,“ vysvětluje doc. Ladislav Dušek z Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR. Vzhledem k tomu, že registr eviduje jen hospitalizace, počet ambulantně ošetřených úrazů u dětí lze jen odhadovat (odhady se různí od 350 do 500 tisíc dětí ročně).

* data Národního registru dětských úrazů

Témata: školství | děti

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky