Samsung nepodváděl, měření spotřeby TV má ale háček, zjistil dTest

Výrobce elektroniky Samsung čelí podezření, že podvádí při testování energetické náročnosti svých televizorů. Aktuální test spotřebitelské organizace dTest toto obvinění nepotvrdil. Ukázal však významný rozdíl mezi spotřebou ve výchozím nastavení televizoru a spotřebou naměřenou po kalibraci obrazu. Kdo chce lepší obraz, připlatí si za energii.

Ilustrační fotografie
reklama

Novější modely televizorů Samsung měly být údajně vybaveny funkcí, která při testech významně sníží spotřebu oproti reálným podmínkám. Podle organizace ComplianTV je možné, že televizory umí detekovat video sekvence běžně používané při testování spotřeby a v reakci na ně ztlumí jas, tudíž i spotřebu.

Spor se týká technologie „motion lighting", díky které se jas obrazovky přizpůsobuje zobrazovanému obsahu. Například pokud se obraz pohybuje, zvolí nižší jas než při statických scénách, čímž má docházet ke snížení spotřeby elektrické energie. Tato funkce je aktivní ve výchozím nastavení televizoru, tedy po vybalení z krabice a zapojení, uživatel ji však může vypnout.

„Samsung podle našich měření nepodvádí v tom smyslu, že by jeho televizory uměle manipulovaly se spotřebou při testování. Použili jsme pozměněné testovací videosekvence, které by měly obelstít případné automatické detekční systémy. Spotřeba při přehrávání originální a modifikované testovací sekvence byla prakticky totožná a porovnatelná se spotřebou při přehrávání běžných filmových scén," uvádí Jan Hrouda, vedoucí testování časopisu dTest.

Ukázalo se však, že při optimalizaci obrazu spotřeba významně vzroste. „Kdo se s výchozím domácím nastavením obrazu nespokojí a funkci motion lighting vypne, dostane ze svého televizoru lepší obraz, ale musí zároveň počítat s vyšší spotřebou, než jaká je uvedená na energetickém štítku," upozorňuje Jan Hrouda.

Deklarovaná spotřeba a energetická třída totiž odpovídají právě výchozímu nastavení. Televizor má přitom průměrně na svědomí 10 % spotřeby elektrické energie v domácnosti. Pokud má vyšší než udávanou spotřebu, provoz se snadno může prodražit.

„Z testů realizovaných v roce 2014 a 2015 vyplývá, že Samsung je výrobcem s největším průměrným rozdílem mezi deklarovanou spotřebou naměřenou s výchozím nastavením, a spotřebou po kalibraci obrazu. Průměrný nárůst spotřeby po kalibraci byl u televizorů Samsung zhruba 37 %. Zároveň došlo k významnému zlepšení kvality obrazu," říká Hrouda.

Spor o tom, zda metoda používaná Samsungem je, či není legální, bude nyní řešit Evropská komise.

Témata: samsung | dTest

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky