Nové triky uprchlíků: Toto zkoušejí, aby oklamali českou policii

Cizinecká policie v pondělí převážela uprchlíky ze zařízení pro zajištění cizinců v Bělé pod Bezdězem do nového uprchlického tábora v Drahonicích. Neobešlo se to ale bez problémů, uprchlíci policistům tvrdili, že v táboře mají příbuzné, aby z Bělé nemuseli odjet. Minulý týden policisté zadrželi dalších 33 běženců.

Zařízení pro uprchlíky Bělá pod Bezdězem
reklama

Migrantům se do nového zařízení pro zajištění cizinců v areálu bývalé věznice v Drahonicích nechce. Policisté tam v pondělí přepravili 80 mužů. Ti se jim předtím snažili tvrdit, že mají v Bělé pod Bezdězem příbuzné.

"S vědomím toho, že nerozdělujeme rodiny, začali předstírat neexistující rodinné vazby. Vydávali se za bratrance a strýce rodin. Někteří nám dokonce sdělili, že uzavřeli přímo v zařízení muslimský sňatek a trvali na jeho akceptování ze strany policie. Vše se ale nakonec obešlo bez větších konfliktů a bez potyček a osmdesát cizinců ve dvou autobusech vyrazilo v pondělí před polednem do Drahonic na Lounsku," uvedla mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

I v minulém týdnu policisté zadrželi další uprchlíky. Jejich počet se ale výrazně snížil. "Od minulého pondělí do dnešního rána zajistili policisté na území České republiky 33 nelegálních migrantů," dodala Rendlová. V minulých týdnech přitom policisté prakticky každý týden chytli minimálně 100 běženců.

Na rozdíl od předchozích týdnů netvořili nejpočetnější skupinu běženců Syřané. "Z toho počtu zadrželi policisté deset Afghánců, devět Syřanů, osm Iráčanů, dva Pákistánce a jednoho Arména, Tunisana, Nigerijce a jednu osobu bez státní příslušnosti. Z třiatřiceti zajištěných bylo 25 mužů, 4 ženy a 4 děti," dodala Rendlová.

Podle mluvčí cizinecké policie dopadli strážci zákona také tři převaděče, Holanďana, Němce a Syřana. Sice jim hrozí trest v rozmezí 2 až 12 let vězení, ale v předchozích případech si převaděči odnesli od soudu podmínky, byli z České republiky vyhoštěni, přišli o peníze, které od uprchlíků vyinkasovali a zpravidla i o auto, ve kterém trestnou činnost páchali.

Podle informací německých médií do Evropy míří až 1,5 milionu běženců.

Témata: uprchlíci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky