Putin chce vyhladit Islámský stát, pošle prý 150 tisíc vojáků

Ruská armáda pokračuje v Sýrii ve vojenských útocích proti islámským rebelům a ačkoli tímto krokem prezident Vladimir Putin nepotěšil Západ, zdá se, že celá operace je teprve v počátcích. Tvrdí to britský deník Daily Star s tím, že Rusko plánuje poslat na Blízký východ 150 000 vojáků a vyhladit Islámský stát.

Vladimir Putin
reklama

Nejmenovaný zdroj deníku potvrdil, že na mobilizaci vyhlášenou před týdnem by mělo údajně narukovat až 150 000 záložníků. "Je jasné, že Rusko chce dobýt Rakku a okolí Palmyry, protože je to oblast bohatá na zdroje ropy a zemního plynu", řekl zdroj deníku.

Město Rakka v tuto chvíli slouží jako bašta radikálů. Podle zdroje jde ale Rusku i o přilehlá ropná pola, protože jsou pro islamisty zdrojem kapitálu a prodejem ropy financují své akce v Sýrii a Iráku.

Ve městě Rakka se v tuto chvíli pohybuje zhruba 5000 bojovníků Islámského státu. Ruské stíhačky však rychle likvidují pozice povstalců a údery neustávají. Podle ruského generála Andreje Kartapolova se naopak jejich intenzita zvýší.

Deník také uvádí, že za posledních 24 hodin zlikvidovala ruská armáda dvaceti nálety devět zařízení Islámského státu

Mluvčí ministerstva obrany Igor Konašenkov také prozradil, že jeden stroj Suchoj Su-34 shodil leteckou bombu BETAB-500 nedaleko města Rakka a zlikvidoval velitelství jedné z teroristických skupin spolu se skladem výbušnin a munice.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky