Úplný zákaz kouření v restauracích? Češi promluvili

Jak jsou na tom Češi ve vztahu k omezení kouření v hospodách a restauracích? Kolik z nich zákaz kouření vítá, či naopak odmítá? Průzkum věnující se omezení kouření provedla agentura Phoenix research on-line ve dnech 1. 9. 2015 - 11. 9. 2015 na vzorku 1018 respondentů metodou on-line.

Ilustrační fotografie
reklama

Dotázaným bylo položeno pět otázek, které se vztahují ke zvažovanému úplnému zákazu kouření ve všech restauračních zařízeních, sportovištích, na koncertech, jak navrhuje resort zdravotnictví, ale i otázky, kdo by dle veřejnosti měl rozhodovat o úplném zákazu kouření a jaké očekávají případné dopady protikuřáckého omezení.

Úplný zákaz kouření cigaret, včetně elektronických, ve všech restauracích, na koncertech, dětských hřištích a sportovištích, v nemocnicích a jejich venkovních areálech s výjimkou vyhrazených prostor v podobě, v jaké ho v červnu letošního roku přijala vláda, podporuje 37 procent respondentů. Opačný názor zastává 39 procent dotázaných a zbývajících 24 procent se nepřiklání ani k jedné z variant řešení.

Na otázku "Uvítali byste změnu protikuřáckého zákona tak, aby si majitelé restaurací, barů a diskoték mohli svobodně rozhodnout o tom, zda se v jejich zařízení bude, nebo nebude kouřit?" odpovědělo kladně celých 65 procent dotázaných, opačný názor mělo 30 procent respondentů a zbylých pět procent respondentů neumělo odpovědět.

Další dotaz zjišťoval míru případných finančních dopadů na provozovatele restauračních zařízeních. Na otázku, zdali se připravovaná novela zákona promítne v nižších tržbách, odpovědělo "nevím" 31 procent dotázaných, negativně se vyjádřilo 41 procent a 28 procent respondentů míní, že zavedení protikuřáckého zákona může mít dopad na tržby v restauračních zařízeních.

Čtvrtá položená otázka zjišťovala možnou míru vlivu při souběhu účinnosti novely protikuřáckého zákona a novely zákona o registračních pokladnách, tedy EET. V tomto případě 32 procent dotázaných odpovědělo "nevím", 27 procent mínilo, že souběh na podnikatele vliv mít nebude a zbylých 41 procent vnímá souběh jako skutečnost, která na podnikatele naopak vliv mít bude.

Poslední část výzkumu se zaměřila na otázku, zdali a kolik procent provozoven restauračních a dalších podobných zařízení může zaniknout v důsledku úplného zákazu kouření. Drtivá většina dotázaných (89 procent) se nedokázala přiklonit ani k jedné variantě. Tři procenta dotázaných uvedla, že zaniknout může mezi jedním až deseti procenty provozovatelů, 6 procent se domnívá, že skončit může až čtvrtina a to, že by zanikla hned nadpoloviční většina provozoven, vnímala reálně dvě procenta dotázaných.

Témata: kouření

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky