Uprchlíci se bojí Zemana. Do Česka nechtějí

Česko by mělo podle kvót Evropské komise přijmout několik tisíc uprchlíků. Ti k nám ale nechtějí a raději by šli do jiných zemí. Mimo jiné se například bojí prezidenta Miloše Zemana.

Zařízení pro uprchlíky Bělá pod Bezdězem
reklama

Do Česka přiletí první uprchlíci 12. října. Uvádí to Hospodářské noviny s tím, že jde o syrské rodiny s nemocnými dětmi, jejichž přijetí z uprchlických táborů z Jordánska schválila vláda už v lednu. Původně jich mělo být 70, nakonec se ale dostaví pouze 32. Většinou prý proto, že toho o Česku moc nevědí nebo doufají, že budou přesídleni do jiných západních zemí.

Ti, kteří o Česku něco vědí, se do něj podle deníku bojí vyrazit. Některé rodiny prý přímo citovaly výroky prezidenta Miloše Zemana o tom, že uprchlíky v Česku nikdo nechce, nebo se ptaly na to, proč jsou uprchlíci drženi v detenčních zařízeních.

Česko se ale zavázalo, že v příštích dvou letech přijme 400 lidí z uprchlických táborů mimo Evropskou unii, z toho 100 by mělo přijmout do konce letošního roku. V tom může být ale problém, a jelikož k nám běženci nechtějí, může se tento termín kvůli nezájmu protáhnout.

Celá EU se zavázala přesídlit z táborů v Jordánsku, Turecku a Libanonu zhruba 22 tisíc běženců. Ti si ale mohou vybrat, jestli chtějí v táboře zůstat, nebo čekat, zda jim azyl nenabídne nějaká jiná země. Do Česka se většina z nich nehrne.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky