Začíná topná sezóna. Na co si dát pozor a co nezapomenout?

Milionové škody a každý rok zhruba tisíc požárů zaviní nevyčištěné komíny. Zanesené plynové kotle zase mohou produkovat smrtelný oxid uhelnatý. Proto jsou každý rok ze zákona povinné revize komínů a kotlů. Statistiky hasičů ale potvrzují, že ne každý na prevenci dbá.

Ilustrační fotografie
reklama

Jednou ročně je potřeba zkontrolovat plynové zařízení. Jednou za tři roky pak musí provést odborný technik revizi. A nejde ani tak o nebezpečí výbuchu, ale poškozeným nebo zaneseným komínem se může šířit nebezpečný oxid uhelnatý. 

"Ceny se pohybují v závislosti na výrobci kotle tak od 500 do 2 000 korun," řekla televizi Nova pracovnice plynoservisu Iva Komínková. 

Objednávat techniky na revizi koncem září je už skoro pozdě. Čekací doby se protahují i na několik týdnů. 

Stejně jak je nebezpečný oxid uhelnatý, jsou nebezpečné i komínové saze. K odstranění sazí už někdy nestačí obyčejná kominická štětka. Saze se musí odfrézovat. 

Pokud to majitel domu neudělá, je už jen krůček tomu, aby saze explodovaly a celý dům pohltil oheň. Bohužel v případě, že nemáte v ruce potřebný záznam o provedené revizi, škody způsobené požárem platíte ze svého. I tady platí, že každý rok musí komín zkontrolovat odborník. 

Ještě větší nebezpečí než vzplanutí sazí představuje oxid uhelnatý. Jeho vlastností je to, že není cítit a je bezbarvý. Zato v krvi během několika sekund dokáže zabránit krvi vázat a přenášet kyslík. To pochopitelně může vést k smrti. 

Příznaky otravy oxidem uhelnatým jsou malátnost, nevolnost, zvracení a bezvědomí. Člověka, který se oxidem uhelnatým přiotrávil nikdy neoživujte na místě. Odneste ho na vzduch. Vždy je potřeba zavolat lékaře.

Témata: energetika | zemní plyn

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky