Babiš je ekonomický migrant a kam to dotáhl. U Jílkové bylo veselo kvůli uprchlíkům

Hlavním společenským i politickým tématem posledních měsíců jsou uprchlíci a možná rizika, které sebou do Evropy přinášejí. Evropa se začíná bránit, některé země staví ploty. Část společnosti ale v uprchlících vidí šance do budoucna z hlediska pracovní síly z demografického vývoje. V pořadu Máte slovo se střetli příznivci i odpůrci migrace, kteří upozorňují především na bezpečnostní rizika.

Ilustrační fotografie
reklama

Andrej Babiš označil uprchlíky za „invazi". Nově příchozí podle něj mají jiný životní styl, kulturu, zvyky, náboženství i vztah k ženám. Jako příklad toho, kam až to může vést, uváděl turecké komunity v Německu. „Tam jsou dnes místa, kam se bojí němečtí policisté chodit," upozorňoval ministr financí. Dalším příkladem podle něj je předměstí Paříže, kde žije druhá generace přistěhovalců, kteří nejsou integrovaní. Připomněl, že z takového předměstí pocházel pachatel útoků na redakci Charlie Hebdo.
Češi podle něj nejsou xenofobové, protože zde žijí stovky Ukrajinců, Rusů a dalších. „Chceme si sami vybírat, kdo tu bude žít a kdo ne. Oni nás přehlasovali, ale podle mě se kvóty nikdy nenaplní. Máme tu milion lidí na hranici chudoby, důchodce, bezdomovce, rodiny samoživitelů. Máme plno vlastních problémů. Naši předci vybudovali Evropu, tuto kulturu. Merkelová pozvala Syřany a teď je každý Arab Syřan," popisoval situaci Babiš.
Člen předsednictva Strany zelených Michal Berg, který uprchlíkům pomáhá, dodal, že se na předměstí Paříže sice narodil útočník z Charlie Hebdo, ale v Uherském Brodě se zase narodil člověk, který vystřílel hospodu. Média včetně těch Babišových podle něj jen straší lidi, zatímco Evropa potřebuje konkrétní řešení celé situace. To Babiš nepopřel, dodal ale, že do Evropy teče voda a EU se to snaží řešit tím, že ji distribuuje dál, místo aby utěsnila díry.
„Žil jsem v Berlíně, i na jeho předměstí, tam se žije dobře. Byl jsem v Paříži. Tam funguje pravoslavný kostel, který si v pátek pronajímají kvůli modlitbám muslimové, v neděli tam pak bývají pravoslavné bohoslužby," vyvracel Babišova slova o těžké integraci migrantů evangelický kněz Mikuláš Vymětal.
Ani to ale všechny neuklidnilo. „Mně vadí, že nevím, kdo se chodí, co jsou ti lidé zač. Na srbské hranici zadrželi muže s devíti pasy," připomněl technik Michal Valach. „Ne všichni jsou stejní," upozorňoval ho Vymětal. „Nejde jen o uprchlíky, jsou mezi nimi i Afghánci, Pákistánci. Někde to v Německu funguje, někde ne. Češi jsou oproti Němcům uzavřenější, čeština je obtížnější. Proto by jejich integrace mohla být obtížnější," domnívá se orientalista a arabista Petr Pelikán.

Prezident českého Červeného kříže Marek Jukl vysvětloval, že Červený kříž se snaží pomáhat, ale chybí mu peníze. Uprchlíci podle něj trpí hned dvakrát, protože musí nejprve opustí domov a pak se i vydat na těžkou cestu. Uznává sice, že do Evropy přichází uprchlíci i ekonomičtí migranti, přesto je v první fázi nutné pomoci všem.

Proč uprchlíci přichází právě teď?

„Válka v Sýrii je už pět let, tak proč chodí až teď? My potřebujeme mír v Sýrii Iráku nebo Libyi," uvedl Babiš a dodal, že je zřejmé, že se pro tyto země demokracie prostě nehodí. „Lidé žijí z potravinových lístků, tráví život v táboře. Nevidí konec. Proto utíkají pryč," odpovídal Babišovi Berg. Napomenul také moderátorku Jílkovou, které podle něj mluvila o ilegálních migrantech, ale zahrnula tam i uprchlíky, kteří mají právo na azyl.

„A kolik jich dodrželo dublinské dohody a požádalo o azyl v první zemi? Maďarsko je krásná zem. Mám pocit, že jste jako politik a požíváte demagogii," pustila se do něj Jílková. „Třeba proto, že Maďarsko 81 procent žádostí zamítne," bleskově jí odpověděl Berg.

Podle Haniho Balousche, Syřana žijícího v Česku, který pracuje jako překladatel, nechtějí Syřané zůstávat někde, kde je nechtějí. Znají Merkelovou a Německo, mají tam příbuzné. „Maďarsko používá policejné psy. Viděl jsem lidi zmlácené policií při odebírání otisků," vysvětloval motivy svých krajanů. „V Německu někteří migranti z ostatních zemí drželi hladovku, nechtěli zůstat v Bavorsku, chtěli jít do Mnichova," upozorňoval divák. „Já jsem Syřan a nemohu mluvit za ostatní," opáčil mu Baloush.

Nechceme kvóty ale systémové řešení

„Pan Babiš přiznal, že je politik. Tak kdo maká? Já jsem pomáhal v chorvatském Tovarniku. Tam pracují lidé jako my, dobrovolníci, politici ne. Uprchlíci jsou také lidé, jako my, jedí, pijí. Jak jim Česko pomůže těm zemím, které se potýkají s největšími problémy?" zajímalo jednoho z mladých diváků.

„Chceme systémové řešení. Unie nám připomíná, že Češi taky imigrovali. Bylo jich 250 tisíc za 41 let. To je stejný počet, jako přichází teď za dva měsíce. Je třeba uzavřít Schengen. Řecko dostalo už v roce 2011 peníze na plot, ale nepostavilo ho, Frontex je impotentní," rozjel svou kritiku Babiš. Dodal, že mezi těmi lidmi jsou i uprchlíci, kteří pomoc potřebují, pak se ale najdou migranti, kteří mají peníze, mobily a pro peníze si chodí k bankomatům.

Uprchlíky nechceme a oni nechtějí sem

Podle kněze Vymětalíka je třeba ne uzavřít hranice, ale řešit příčiny problému, což je válka v Sýrii. Na to podle něj nestačí jen USA, ale je nutná také pomoc Ruska a velkých zemí. „My uprchlíky nechceme, oni nechtějí k nám," opět spustil Babiš. „To ne, my už se na ně připravujeme. Do každé farnosti přijmeme jednu rodinu," vypočítával kněz.

Arabista Pelikán ale varoval, že cizinci přichází ve velkých počtech, což vede k tomu, že nedochází k dobré integraci. Tito lidé pak nejsou loajální k nové zemi ani ve druhé generaci, vozí si způsoby ze svých vlastí, partnery si vybírají zásadně ve své komunitě, nebo si je vozí z původních zemí, což je ještě horší. „Mezi migranty nejsou jen Syřané. Náš způsob života je jiný," dodal Pelikán.

Syrský uprchlík je jen každý pátý příchozí

To připouští i syrský tlumočník Baloush. „V Německu je jen 18 procent Syřanů. Ostatní to jen tvrdí, neumí přitom ani arabsky a jsou černí. A takové v Sýrii moc nemáme. Ale lidé doma prodávají domy a posílají svoje děti pryč, aby je zachránili. Hlavně syny, protože ti by museli do armády, a to znamená jistou smrt. Rodiče svoje děti milují, tak je pošlou do Evropy. Ti pak vydělávají a část peněz posílají domů, protože jejich rodiče kvůli tomu, že je draho, nemají co jíst. Lidé si mysleli, že se situace v Sýrii zpelší, ale to se nestalo," vysvětloval Syřan. Dodal, že Obama ani Putin nemají zájem na ukončení konfliktu, protože si rozparcelovali území a vyprázdnili ho.

„Ale co Kongo nebo Jižní Súdán. Nemůžeme spasit celý svět, prostě nemůžeme," dodal k tomu Pelikán. Téma se tak opět stočilo k otázce, proč vlastně uprchlíci přicházejí do Evropy až teď. „Uprchlíci v táborech v nejbližších zemích, mají teď poloviční příděly, navíc nikde v okolí není práce, takže si na jídlo nemohou ani vydělat," popisoval každodenní realitu jeden z diváků.

Islamisty můžeme stvořit my sami

„Ekonomický migrant je i pan Babiš a kam to dotáhl," rýpnul si do ministra financí Berg. To ale rozzuřilo Jílkovou, která ho ostře sjela a upozornila ho, že téma uprchlíků je velmi vážné a diváci chtějí odpovědi. Babiš tuto poznámku ale vzal s humorem. „Má pravdu, ale jsem spíše politický migrant, utekl jsem před mečiarovci, protože mě vyhodili z práce," s úsměvem dodal předseda hnutí ANO.

Další divačka upozornila na to, že se Češi bojí islamismu, ale sami radikálům poskytují živnou půdu. Stává se tak, když migranty zatknou a umístí do Vyšních Lhot, seberou jim mobil, všechny peníze, pak je po třech měsících vylifrují, dají jim 400 korun, z čehož si zaplatí lístek do Prahy. Pak jim zůstane 70 korun. „A co pak mají dělat?" nechápala divačka.

My se máme chovat slušně? A co oni?

Pelikán jí vysvětloval, že je to proto, že tito lidé nemají doklady. Zároveň mají možnost požádat tu o azyl, pak by se ven z detence dostali za 4 dny. Jenž většina chce do Německa nebo do Švédska, takže se bojí, že by se jim to už nepovedlo.

„My se máme chovat slušně. Chovají se slušně oni? Nechávají po sobě nepořádek, hází po policii kameny a železné trubky," rozčiloval se starší divák. „To je jen výsek, který nabízejí média. Oni jsou vděční za pomoc, já jsem v Maďarsku pomáhal týden," vysvětloval mu Berg. „Lžete, podívejte se na reportáže německých médií. Uvidíte vyhozené hračky, jídlo, pití i oblečení. Lžete," pustil se do něj další divák.

Starší divák se nenechal jen tak odbýt a pokračoval: „Vy jste mluvil o Uherském Brodě. Tam zabíjel duševně nemocný člověk. V Paříži to byl člověk pod vlivem násilného náboženství s vymytým mozkem." „No vidíte, taky byl duševně nemocný," opáčil mu Berg.

Bělá je jako Osvětim

Podle dalšího diváka je uprchlický tábor v Bělé jako Osvětim, s tou výjimkou, že tam neumírají lidé a personál je milý. „Ale podmínky jsou hrozné. Proč tedy někdo nestojí na hranicích a neříká migrantům, aby přes Česko nejezdili, že tady čeká zadržení? A proč to na rozdíl od ostatních zemí děláme?" ptal se divák s tím, že když chtějí běženci do Německa, měli by jim Češi uvolnit cestu.

Ani Babiš se situací spokojený není, dodal ale, že Česko se řídí pravidly dublinských dohod, a že kdyby je pak zadrželi Němci, mohou je do Česka vrátit. Tato pravidla však označil za nelogická a dodal, že je některé země vůbec nedodržují.

Uprchlíci do karantény

Divačka, která se představila jako Kučerová, pak navrhovala, aby každé uprchlické zařízení mělo karanténu. Ona jako matka a babička se prý bojí o zdraví své rodiny. Zatímco Češi jedoucí do zahraničí musí být většinou očkováni, migranti nic takového nepodstupují. Navíc podle ní mají jiné hygienické návyky. „To říká i Okamura, že se v táboře bál a že mu hrozili nemocemi," dodal k tomu Syřan Baloush. Podle šéfa Českého Červeného kříže ale všichni uprchlíci podstupují prohlídku při umístění do tábora i ve chvíli, kdy odcházejí, takže zdravotní rizika jsou velmi malá.

„Oni se tady namnoží. Tam, odkud přichází, jich je 1,5 miliardy, každý má 5 až 8 dětí. Jejich oblast není schopna je uživit. To znamená, že se jim rodí 100 tisíc dětí denně, i kdyby jich přišlo jen 10 procent, bude to hodně," vypočítával divák. Pokud prý chce Česko podpořit porodnost, měla by se vláda zaměřit na podporu českých rodin.

Itálie a Řecko je impotentní

EU se shodla, že sousedním zemím Sýrie poskytne celkem 1 miliardu eur na pomoc. To ale podle Baloushe nestačí. Tuto pomoc označil za acylpyrin, který na chvíli skryje příznaky, ale jinak nic nevyřeší. Uhasit se podle něj musí celý požár. Zároveň připomněl, že Česko do Sýrie a dalších zemí dodalo zbraně.

Debatu pak zakončil divák, který si kritizoval Česko za to, že spolu s dalšími několika zeměmi odmítlo kvóty, nenavrhlo ale žádné jiné řešení. To podle Babiše není pravda, On sám by rád zalepil díry, postavil ploty a bránil hranice Schengenu. Jen zastavení nelegální migrace podle něj situaci zlepší. Itálii a Řecko pak označil za „impotenty", kterým všechno dlouho trvá. Navíc jsou prý obě země neschopné.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky