Kancléř Mynář nezískal bezpečnostní prověrku

Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) odmítl kancléři Miloše Zemana Vratislavu Mynářovi udělit prověrku na nejvyšší stupeň utajení - přísně tajné. Bude to kancléře stát místo?

Vratislav Mynář
reklama

O konečném rozhodnutí úřadu, na které řadu měsíců čeka nejen Hrad, ale i politici, informuje středeční deník Právo. Informaci získal od zdroje, který si ovšem přeje zůstat anonymní.

Mynářovi mohla v očích bezpečnostních expertů ublížit například nedávná kauza, kdy v Praze za podezřele nízkou cenu koupil rozsáhlou vilu na žádané pražské adrese nebo jeho nevysvětlené příjmy z podnikání.

Podle Práva o tom, že Mynář u NBÚ neprošel, už podle všeho ví i jeho šéf, prezident Miloš Zeman. Pokud Zeman dodrží svá dřívější slova, Mynáře vyhodí a bude hledat nového kancléře.

Zeman se v posledním týdnu podle deníku dvakrát sešel se šéfem NBÚ Dušanem Navrátilem a o Mynářovi spolu mluvili. Zeman prý závěry úřadu přijal, nijak se nehádal a na Navrátila prý ani netlačil.

Nyní je tedy otázkou, zda Zeman kritizovaného kancléře opravdu odvolá a pokud ano, jak dlouho to potrvá. Prověřování Mynáře koneckonců zabralo přibližně dva roky.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky