Důchodci se dočkají zastání. Co se chystá?

Násilí a podvody páchané na starých lidé jsou věčným problémem, na který se zaměří ministerstvo spravedlnosti. Na žádost poslankyně Radky Maxové (ANO) zařadí důchodce do skupiny zvlášť zranitelných obětí, na které se bude vztahovat zvláštní ochrana.

Ilustrační fotografie
reklama

Policie ročně řeší zhruba sedm tisíc trestných činů páchaných na seniorech. Jedná se přitom jen zlomek případů, které se vůbec dostanou na povrch. Staří lidé totiž často o podobných věcech nechtějí mluvit, stydí se, nebo si ani neuvědomují, že naletěli podvodníkům.

Ministerstvo spravedlnosti proto v připravované novele zákona o obětech trestných činů navrhuje zařadit seniory do stejné skupiny, v jaké jsou už nyní děti nebo postiženi. "Právě senioři by měli do skupiny, která má v takových situacích nárok na větší ochranu a zvlášť citlivé zacházení, patřit automaticky. Jsem proto velmi rád, že se nám podařilo do návrhu novely toto rozšíření prosadit," řekl deníu Blesk ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

Lidé spadající do skupiny zvláště zranitelných obětí mají nárok na citlivější a empatičtější zacházení. Výslechy probíhají ve speciálně upravených místnostech a mají také právo na zabránění kontaktu s pachatelem nebo na bezplatnou odbornou pomoc.

Poslankyně a šéfka sněmovní komise pro rodinu, rovné příležitosti a národnostní menšiny Radka Maxová také požadovala, aby se zvýšily tresty pro pachatele trestných činů na seniorech. Podle ministerstva se ale už nyní k takové skutečnosti přihlíží.

Novela podle deníku čeká na stanovisko Legislativní rady vlády a v řádu týdnů by ji měla mít na stole vláda. "Všichni víme, že se násilí na seniorech stupňuje, takže nepředpokládám, že by proti tomu byl ve sněmovně nějaký odpor," podotkla Radka Maxová.

Témata: důchodci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky