Povinné údaje na jízdenku? Evropu možná čeká zásadní změna

Ačkoli jsou teroristické útoky v Evropě relativně okrajovou záležitostí, Evropská unie nechce ponechat nic náhodě. Zvažuje proto posílení bezpečnosti na železnici, například formou jízdenek, které by obsahovaly přímé informace o cestujících.

Ilustrační fotografie
reklama

Evropská unie chce novými pravidly reagovat na srpnový útok v rychlovlaku směřujícím do Paříže. Jednou z možností, o které odborníci na terorismus uvažují, je, že by jízdenky obsahovaly údaje o cestujících a kontroloři ve vlacích by měli přístup k Schengenskému informačnímu systému. V rozhovoru pro EurActiv to uvedl protiteroristický koordinátor EU Gilles de Kerchove.

Vlakové jízdenky by tak nově mohly nést povinně údaje o cestujících, kteří na ně cestují. Průvodčí by naopak mohli mít přístup k Schengenskému informačnímu systému, aby zjistili, zda se ve vlacích nepohybují osoby podezřelé z terorismu. 

"Existují různé způsoby, jak odhalit podezřelé chování na nádraží nebo ve vlaku. Lidé, kteří na nádraží a ve vlacích pracují, také mohou projít výcvikem," upozornil de Kerchove, který v Praze vystoupil v rámci bezpečnostního fóra Internal Security Forum Prague 2015.

Podotkl, že nemá smysl zbytečně narušovat vlakovou dopravu, protože železnice je prostředek pro dopravu, který je velmi přátelský k životnímu prostředí. Nechce tudíž zavádět ve vlacích podobná bezpečnostní pravidla, jaká platí v letadlech. "Také měřítka jsou úplně jiná. Sedm milionů lidí cestuje vlakem každý den jen v samotném Německu," dodal. 

O vlakové bezpečnosti už na konci srpna jednali ministři vnitra a dopravy z osmi členských zemí společně se zástupci Švýcarska, evropským komisařem pro migraci, vnitřní věci a občanství Dimitrisem Avramopulosem, komisařkou Bulcovou a de Kerchovem. Další schůzka je v plánu na 8. října v Lucemburku.

Témata: vlaky

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky