Zlatá horečka ve Slezsku! Hitlerův vlak s pokladem hledají stovky lidí

U města Walbrzych v jihozápadním Polsku nedaleko českých hranic probíhá doslova zlatá horečka. Lidé hledají vlak plný zlata a zbraní, který měli v kraji ukrýt Němci. Úřady je proto prosí, aby při hledání dbali hlavně na vlastní bezpečnost.

Zlato, ilustrační fotografie
reklama

Vše se odehrává poblíž města Walbrzych v jihozápadním Polsku. Dva muži, Polák a Němec, informovali minulý týden místní úřady o nálezu legendárního pancéřovaného 150 metrů dlouhého vlaku, který údajně zmizel na konci války na cestě z Vratislavi (Wroclaw) do Walbrzychu. 

Místní úřady už vyslovily domněnku že vědí, kde se vlak nachází a že tip dvou hledačů pokladů byl správný. Od té doby se tamní kraj doslova naplnil více či méně profesionálními hledači pokladů a senzací. Polské miniserstvo kultury je ale důrazně varuje, mohli by totiž při honu na senzaci i zemřít. 

Dá se totiž předpokládat, že Němci vlak nenechali "zadarmo" prvnímu nálezci, ale že bude celý objekt s ním těžce zaminován. Protože by mohl být ukrytý ve štolách starého dolu, je tu i reálné riziko výbuchu důlních plynů. "Jsem si jistý, že ten vlak existuje, ale je dost možné, že bude obsahovat nebezpečný materiál," řekl Piotr Zuchowski z ministerstva. 

"Prosím proto všechny, kteří pátrají, aby toho zanechali, dokud nedokončíme nezbytné procedury kolem zabezpečení toho místa," dodává Zuchowski. 

Podle místních médií se vlak ztratil v roce 1945, když odvážel přibližně tři sta tun zlata, diamantů, drahých kamenů a dalších cenností. Nacisté s nimi prchali před blížící se Rudou armádou z Vroclavi na západ. Podle povídaček zajel vlak do hory a nikdy nevyjel.

Témata: zlato

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky