Šéfku energetického úřadu ženou před soud. Zneužila pravomoc

Praha - Protikorupční policie dnes obvinila předsedkyni Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alenu Vitáskovou ze zneužití pravomoci úřední osoby a z porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Ilustrační fotografie
reklama

V tiskové zprávě o obvinění dnes nformoval mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Trestní stíhání souvisí se jmenováním někdejší nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké do nově vytvořené funkce místopředsedkyně úřadu. Podle policistů Vitásková porušila energetický zákon a způsobila státu škodu nejméně jeden milion korun.

Vitásková jmenovala Veseckou do funkce místopředsedkyně loni 4. listopadu. "Podle závěrů kriminalistů tak měla jednat zcela v rozporu s energetickým zákonem, neboť Renata Vesecká nesplňuje zákonem stanovenou podmínku pro výkon funkce místopředsedkyně ERÚ - uloženou povinnost mít nejméně sedm let praxe v oboru energetiky a z toho tři roky v řídící nebo vedoucí funkci," uvedl Ibehej.

Vitásková je stíhána na svobodě, kauzu dozoruje Okresní státní zastupitelství v Jihlavě. Výši způsobené škody policie vyvozuje z platu, který Vesecká dostávala, a z povinných odvodů zaměstnavatele za zaměstnance.

V jiném případu, který projednává brněnský krajský soud, čelí Vitásková obžalobě kvůli výstavbě dvou solárních elektráren v Chomutově. V kauze jde o to, že ERÚ dal elektrárnám za nejasných okolností povolení na provoz, což pak Vitásková potvrdila, ačkoliv prý věděla, že věc je sporná.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky