Česko se pustilo do boje proti Islámskému státu

Do boje proti Islámskému státu se zapojuje i Česká republika. Ve středu vláda schválila další zásilku munice, kterou poskytnou iráckým vojákům a kurdským Pešmergům, kteří se snaží extremisty porazit.

Ilustrační fotografie
reklama

"Je to asi 260 tun materiálu, což představuje zhruba tři ty velkokapacitní letouny typu Globmaster, které přepravovaly materiál v loňském roce," uvedl mluvčí ministerstva obrany Petr Medek.

Materiál za 16 milionů korun by do Iráku měl dorazit do poloviny příštího roku. Už loni Česká republika do země poslala osm milionů nábojů do kulometů a 5000 ručních granátů.Islámský stát ovládá rozsáhlá území i v Sýrii. Tam ale naše země zatím neplánuje posílat pomoc.

Dodávkami munice česká pomoc ve válce proti radikálům nekončí. Naše armáda chce do roku 2018 zmodernizovat letouny JAS39 Gripen. Nově budou schopny útočit i na pozemní cíle. Nová technologie ale s bojem proti Islámskému státu přímo nesouvisí , využít by se měla při misích NATO. "Nově budou moct nosit i letecké pumy, ať už klasické, nebo laserem naváděné," řekl Medek.

Česká republika patří k více než 3 desítkám zemí, které do boje proti Islámskému státu poskytují buď materiální, finanční, humanitární, nebo vojenskou podporu.

Koalice vedená Spojenými státy provedla v Iráku za rok bezmála 3000 leteckých útoků proti Islámskému státu. Podle posledních dat nálety zničily přes 7500 cílů. Američany boj stál v přepočtu více než 71 miliard korun. 

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky