Důchodce na tom byl hodně špatně, neměl peníze. Soud zasahoval

Případ nemocného důchodce Eduarda Krutiše, který přežíval den ze dne na ubytovně, se dostal až na ministerstvo práce a sociálních věcí. Úřad práce mu přiznal měsíční příspěvek na péči 8 000 korun, do té doby ale pobíral pouze 800 korun, které mu nestačily ani na uhrazení poplatků na léky.

Tomáš Zdechovský /KDU-ČSL/
reklama

Krutišovi byl v roce 2003 byl posudkovým lékařem určený třetí stupeň bezmocnosti. Důsledkem Drábkovy reformy mu byla bezmocnost snížena na první stupeň, což automaticky znamenalo snížení nároku na péči.

"Podařilo se nám, aby v květnu pana Krutiše znovu vyšetřil lékař, který konstatoval, že na základě dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu, mu má být přiznán vyšší příspěvek na péči. Oceňuji velmi dobrou spolupráci se znojemským odborem sociálních věcí, který po mém upozornění vyslal za panem Krutišem sociálního pracovníka a začal se případem také zabývat," zhodnotil europoslanec za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský, který na případ server EuroZprávy.cz upozornil a osobně se mu věnuje.

Situace se po zásahu europoslance změnila a důchodci byly příspěvky zvýšeny na 8000 korun. "Po přezkoumání jeho zdravotního stavu mu úřad zvýšil dávku z 800 Kč na 8000 Kč. Nyní čeká na invalidní důchod, který přijde 8. července. V peněžence má 60 Kč. Špatně zvládá momentální počasí, motá se mu hlava, ale těší se na důstojnější život, který mu pomohl vrátit Tomáš Zdechovský," popsal návštěvu u Eduarda Krutiše předsedal znojemských lidovců Marek Venuta.

 

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky