Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

S dovolenou vám může pomoci i zaměstnavatel

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Příspěvek na dovolenou je v poslední době stále častější benefit, kterého se vybraným zaměstnancům dostává. Jeho oblibu zvyšuje fakt, že pro zaměstnance jde o dodatečný, již dále nedaněný příjem.

Blíží se doba dovolených a část zaměstnanců má možnost od své firmy získat takzvaný příspěvek na dovolenou. Ten může představovat částku až 20 tisíc korun za rok, což je pro mnohé velmi atraktivní. Obzvlášť výhodné

je to v situaci, kdy jsou u stejného zaměstnavatele zaměstnáni oba partneři a částka se tak sčítá. Plnění je navíc možné poskytnout i rodinným příslušníkům zaměstnance (např. manželce, manželovi, dětem, ale rovněž i např. osobám žijícím se zaměstnancem či registrovaným partnerům), i když u této firmy nepracují.

Pouze poukaz, nikoli peníze

Má to ovšem své opodstatněné ALE. „Pokud by  příspěvek byl poskytnut v penězích, musel by být u zaměstnance zdaněn stejně jako mzda. Nelze tedy zaměstnanci poskytnout finance s tím, že on sám za ně zaplatí dovolenou (např. pobyt a stravu ve zvolené destinaci), ale vše probíhá tak, že dovolenou uhradí zaměstnavatel a zaměstnanci předá až samotný poukaz na dovolenou,“ vysvětluje Monika Bartošová z KODAP.

Benefitem může být i posilovna nebo wellness

Další problém je v tom, že příspěvek sice může překročit hranici 20 tisíc korun ročně, ale v takovém případě vše nad stanovenou hranici nebude u zaměstnance osvobozeno od daně. „V praxi se toto řeší tím, že částku nad 20 tisíc korun zaměstnanec uhradí zpět své firmě. Pokud by tak neučinil, bude příjem nad tuto hranici zdaněn stejně, jako kdyby šlo o mzdu,“ vysvětluje Monika Bartošová. Podobný režim platí pro další zaměstnanecké benefity jako například vstupy do wellness, posiloven nebo aquaparků. Ty jsou pro společnost nedaňovým nákladem a zaměstnanci z nich daně ani pojištění neodvádějí, přičemž v tomto případě není stanoven žádný roční limit pro osvobození u zaměstnance, jako je tomu u příspěvku na dovolenou.

Témata:  zaměstnanci dovolená zaměstnavatelé

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 10:45

Jak na mimosoudní řešení sporů

K obchodnímu styku mezi spotřebiteli a podnikateli dochází nesčetněkrát denně. Není proto divu, že je mezi nimi také mnoho sporů. Některé se podaří urovnat domluvou, u jiných se však oboustranně přijatelného řešení dospět nepodaří. Jelikož se drtivá většina těchto sporů týká nízkých částek, soudní řešení sporů se kvůli soudním poplatkům a nákladům na advokátní služby často nevyplatí. Existuje však alternativní způsob řešení těchto sporů, kterého mohou spotřebitelé využít, jelikož je levnější a rychlejší.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy