Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na dovolenou se Čechům stále vyplatí jet s plnou nádrží už z domu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Ceny pohonných hmot se již tradičně před letními prázdninami zvyšují, za poslední měsíc stouply naštěstí jen lehce – u benzínu v evropském průměru o 0,44 %. Podle aktuálních statistik Evropské komise z tohoto týdne si Česko udržuje svou stabilní pozici, kdy je v cenách benzínu stále jednou z nejlevnějších zemí Evropské unie. Mezi jednotlivými členskými státy EU však obecně panují markantní rozdíly, a proto je dobré si nákup pohonných hmot před dovolenou dobře promyslet.

„Dovolenkářům, kteří vyrážejí autem k moři směrem na jih, nezbývá než doporučit tankovat co nejblíže českým hranicím. Zatímco u rakouských sousedů je cena vyšší o 2,12 koruny za litr, v Chorvatsku už je to téměř o pět korun více,“ uvedl Damir Duraković, generální ředitel nákupní aliance Axigon. Dlouhodobě druhá nejvyhledávanější dovolenková destinace Čechů, Itálie, má litr benzínu dokonce o bezmála 12 korun dražší.

Řidiči tankující naftu naopak tolik opatrní být nemusejí. Při cestách na jih v populárním Chorvatsku za litr dieselu například zaplatí ani ne o korunu více než u nás, v přepočtu 33,90 korun. Levněji než v Česku se dá nafta pořídit například u polských čerpacích stanic, kde litr v současné době vychází na pouhých 31 korun.

U rakouských sousedů je možné po cestě k moři ušetřit bezmála korunu na litru. V cenách za naftu se dlouhodobě držíme bezpečně nízko pod evropským průměrem, podle nějž se ceny pohybují okolo 35,44 korun.

Témata:  pohonné hmoty

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy