Poslední šance registrovat auto. Lidé už přespávají u registrů

Pokud vlastníte vozidlo, které je v Centrálním registru vozidel pouze odhlášeno předchozím provozovatelem, musíte podat na úřad do konce června žádost o zápis vlastníka a provozovatele do registru silničních vozidel. Pokud to neuděláte, bude váš vůz trvale vyřazen z evidence a již nikdy ho nepůjde přihlásit. Někteří řidiči dokonce přespávají u registrů aut, aby lhůtu stihli.

Ilustrační fotografie
reklama

Provoz nepřihlášeného auta bude nezákonný a jeho majitel bude vystaven riziku vysokých pokut nebo náhrad škod například v situaci, kdy bude vozidlem způsobena dopravní nehoda.

Řidiči mají už jen týden na dokončení registrace aut, která jsou v takzvaném polopřevodu. To znamená, že auto bývalý majitel odhlásil, ale nový ho ještě nepřihlásil.

Podle ministerstva dopravy je takovýchto vozidel ještě přes 700 tisíc. Spousta z nich už ale fyzicky zřejmě neexistuje. Skutečný odhad je tak kolem sta tisíc aut.

I tak se ale jde o obrovské číslo a už teď je jasné, že na všechny se nedostane. Někteří lidé proto neváhají před registry aut dokonce i nocovat!

Jenže ani to občas nestačí. Lístečků s pořadovým číslem je jen pár a i několikahodinové čekání, tak může nakonec přijít vniveč...

Co dělat v případě, že vozidlo není přihlášeno?

"Je nezbytné zajistit si všechny doklady, které jsou spojeny s prodejem vozidla a od původního majitele si nechat úředně ověřit plnou moc k převodu," říká Tomáš Svoboda z Auto ESA. Veškeré doklady, které je nutné k žádosti o registraci vozidla doložit, a formulář pro registraci najdete na stránkách ministerstva dopravy ZDE.

Jak odhlásit a přihlásit na úřadě ojeté osobní auto z ČR čtěte ZDE.

Dokončení registrace se provádí na úřadě obce s rozšířenou působností v bydlišti majitele a provozovatele vozu. Poplatek za dokončení převodu je 800 korun, k tomu je ale nutné u starších vozů započítat i ekologickou daň, bez jejíhož zaplacení není možné převod dokončit.

Nejste si jistí, jestli je vaše auto registrované?

Pokud nevíte, jestli jste registraci svého vozidla dokončili, neztrácejte hlavu. Pro takové případy vytvořilo ministerstvo dopravy jednoduchou aplikaci, kterou naleznete ZDE.

Vložte číslo malého technického průkazu (Osvědčení o registraci vozidla) do databáze vozidel s nedokončenou registrací a ověřte si, zda své vozidlo máte správně registrované. Číslo najdete i ve velkém technickém průkazu.

Témata: auta

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky