Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jedete na letní dovolenou autem? Na tohle si dejte v zahraničí pozor

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Všichni už se nemohou dočkat až si od práce trochu odpočinou a vyrazí na dovolenou. Spousta z nás zamíří v létě k moři a velká část pojede autem. Tady je přehled na co si dát pozor, aby se pro vás dovolená autem nestala peklem.

Reflexní vesta pro všechny v autě nebo povinnost mít ve vozidle hasící přístroj. To jsou jen dvě odlišnosti v dopravních předpisech v zahraničí. Pokud vás zajímá, co je a není povinné v jednotlivých zemích, kam Češi míří, nebo přes ně přejíždí, na dovolenou, podívejte se na následující přehled. Jsou v něm odlišnosti v dopravních předpisech v Chorvatsku, Itálii, Rakousku, Německu, Maďarsku, Slovinsku, Francii nebo na Slovensku.

Denní svícení

Celodenní svícení, stejně jako v Česku, je povinné na Slovensku a Slovinsku, v Německu platí celodenní svícení pro motocykly a mopedy. Ostatní vozidla musí mít v Německu zapnuta potkávací světla při špatné viditelnosti kvůli špatným povětrnostním podmínkám. V Itálii je nařízeno denní svícení mimo zastavěné oblasti. Ve Francii je použití světel doporučeno ve dne i v noci. V Chorvatsku musí mít auta zapnutá potkávací světla jen v noci a při špatné viditelnosti a celý den od poslední neděle v říjnu do poslední neděle v březnu. Motocykly a skútry musí mít v Chorvatsku rozvíceno každý den.

Reflexní vesta

Reflexní vestu pro každého v autě, kdo se bude pohybovat mimo vozidlo, musíte mít v Itálii, Slovinsku, Maďarsku a na Slovensku. V Rakousku musí být reflexní vesta ve vozidle, ve Francii ji musí mít řidič. V Německu je reflexní vesta povinná jen ve služebních vozech, v soukromých je doporučená, pokud ji nemáte, policisté to řeší domluvou.

Lékárnička

V některých zemích není lékárnička povinná, ale jelikož v Česku ji mít musíte, tak ji stejně budete při cestě do zahraničí v autě mít. Pro zajímavost lékárnička není povinná například v Německu nebo Itálii.

Hasící přístroje

Ve většině zemí, kam míříme na dovolenou není hasící přístroj u osobních aut povinný. Z nejbližších zemí ho ale například musíte mít v Polsku.

Témata:  auta dovolená Cestování

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

18. dubna 2024 12:55

Koupil jsem si prodlouženou záruku, nebo je to pojištění?

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automaticky, jindy je za příplatek. Nemálo spotřebitelů si tak prodlouženou záruku přikoupí, zejména na spotřební elektroniku, která bývá na poruchy náchylná. Někteří z nich však mohou být posléze nepříjemně překvapeni, když jim s reklamací nevyhoví, buď kvůli podmínkám smluvní záruky, nebo protože se vlastně vůbec nejedná o záruku, ale o pojištění. Na co by si měl spotřebitel pozor, než si za takovou nadstandardní službu připlatí?

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy