Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Marksová vzkazuje poslankyni: Přestaňte šířit nesmysly, s Barnevernet nespolupracujeme

Michaela Marksová
Michaela Marksová
Foto: Mikuláš Křepelka, EuroZprávy.cz

Ministerstvo práce a sociálních věcí se ohrazuje proti informacím, které se v uplynulých dnech objevily v některých médiích a na sociálních sítích. Podle nich spolupracuje MPSV s norskou sociální službou, což povede k hromadnému odebírání dětí z rodin, které se znelíbí úředníkům. MPSV proto uvádí tyto informace na pravou míru.

Česká republika je již více než 10 let kritizovaná tuzemskými i zahraničními organizacemi, které se zabývají právy dětí, za roztříštěný systém ochrany dětí, který v konečném důsledku vede ke stále přetrvávajícím vysokým počtům dětí v ústavní péči. Podle Národní strategie ochrany práv dětí je proto úkolem MPSV připravit zastřešující zákon o podpoře ohrožených rodin. Obsahem by měla být komplexní úprava ochrany práv dětí, podpory rodin a také optimalizace financování a řízení systému péče o ohrožené děti.

Práce na návrhu změny systému péče o ohrožené rodiny s dětmi jsou realizovány v rámci programu CZ04 „Ohrožené děti a mládež“, který je financován z tzv. „norských fondů“. Tyto EHP fondy poskytují České republice od roku 2009 finanční podporu především v oblasti životního prostředí, uchovávání evropského kulturního dědictví, rozvoje lidských zdrojů, spolupráce škol a stipendií a v neposlední řadě v rozvoji systému ochrany ohrožených dětí.

Ministerstvo práce a sociálních věcí se inspiruje při přípravě nového zákona celou řadou fungujících systémů péče o ohrožené děti, např. slovenským, polským, maďarským, nizozemským a dalšími. Z toho důvodu se konají pracovní výjezdy českých odborníků do těchto zemí a odborníci ze zahraničí se účastní konferencí a diskuzí u nás. Norská strana podpořila mimo jiné zpracování komparativních studií, které mapují Česku blízké systémy péče o ohrožené děti a zahrnují náhradní rodinnou péči a práci orgánů na ochranu dětí – norská praxe přitom ve studiích zahrnuta není.

„S norskou organizací Barnevernet neprobíhá vůbec žádná spolupráce a já žádám především paní poslankyni Chalánkovou, aby přestala tyto naprosté nesmysly, které se týkají systému péče o ohrožené děti a rodiny, opakovat na veřejnosti,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. „V rámci projektu se naopak norští odborníci přijeli také inspirovat českým systémem, navštívili i některé služby, líbil se jim například domov pro osoby se zdravotním postižením Zbůch,“ dodala ministryně.

MPSV rovněž odmítá spojitost s případem bratrů Michalákových, jak některá média naznačila. Program CZ04 „Ohrožené děti a mládež“ začal předtím, než byla kauza medializována.

Témata:  Michaela Marksová odebírání dětí sociálním úřadem Barnevernet

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy