Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tři tuny kuřecího z Polska obsahují salmonelu, varují veterináři

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

A už je to tu zase. Na český trh se dostalo kuřecí maso plné nebezpečné salmonely. Závadnou zásilku z Polska se ovšem podařilo vystopovat až v momentě, kdy byla rozebraná.

"Zásilka tří tun chlazeného kuřecího masa z Polska obsahovala bakterie Salmonelly enteritidis. Přítomnost patogenních mikroorganismů potvrdily v závěru minulého týdne laboratorní testy státního veterinárního ústavu," přibližuje mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal.

Závadné balíčky měly datum spotřeby už 7. června, tedy už před více než týdnem. Proto je jasné, že už kuřecí není v obchodech, ale u zákazníků.

"Část inkriminované šarže se ještě může nacházet v mrazničkách některých spotřebitelů. Státní veterinární správa proto považuje za vhodné veřejnost upozornit," doplnil Pejchal.

Závadné kuřecí určené výhradně pro český trh se dalo koupit mimo jiné v Coopu, v Tesku nebo ve večerkách. Šlo o kuřecí řízky, křídla, stehna, čtvrtky, steaky a takzvaný ořez.

A jak poznáte, jestli nemáte doma v mrazáku maso plné salmonely?

Identifikace výrobku:

Název: Kuře bez drobů, sk. A, čerstvá drůbež (Kurczak schlodzony świeźy, Klasa A PN-A-86520, Kurča chladené, čerstvá hydina)Číslo šarže (shodné s datem porážky): 3. 6. 2015 Datum spotřeby: 7. 6. 2015

Výrobce: TWIST Sp. z o.o., 44-210 Rybnik, ul. Pod Lasem 79, Polska Původ zboží: Polsko Identifikační číslo výrobce: PL 24153902 WE

Témata:  Polsko Kuřecí maso

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy