Chystáte se do Chorvatska? Těmto termínům se raději vyhněte

Všichni se těší na dovolenou, jenže ta se může změnit v noční můru kvůli tomu, že na několik hodin uvíznete v koloně. Tady si můžete přečíst, jaké dny se očekávají na cestě do Chorvatska největší provoz na silnicích a také kolony.

Chorvatsko, ilustrační fotografie
reklama

Statisíce Čechů míří každoročně na pláže do Chorvatska, aby tam strávily dovolenou a odpočinuli si od každodenních starostí. Tři čtvrtiny pak podle chorvatského Institutu za turizam míří k Jadranu autem. Proto se podívejte, jakým termínům byste se měli vyhnout. Právě v tyto dny se totiž čeká největší nával na silnicích a s ním i kolony.

"Kolony na trase do Chorvatska vedoucí přes Rakousko a Slovinsko jsou již každoročním utrpením několika tisíc řidičů nejen z Čech. Proto jsme oslovili dopravní experty z rakouského a chorvatského autoklubu, aby nám poradili, v jaké dny raději nevyjíždět na tamní hlavní tranzitní trasy směrem na Jadran," uvedl mluvčí ÚAMK Petr Vomáčka.

K Jadranu byste se měli vyhnout cestám 26. až 28. června, 3. až 5., 11., 18., 24. a 25. července, 1., 2., 8., 9., 15., 16., 22. a 29. srpna.

"Nejčastějším místem na kolony je hraniční přechod Macelj a Jelšane mezi Slovinskem a Chorvatskem, a to kvůli kontrole dokladů. Dále si řidiči často postojí u mýtné brány Záhřeb Lučko," upřesnil mluvčí ÚAMK.

Ačkoliv většina kolon se očekává v Chorvatsku, tak se jim nemusíte vyhnout ani v Rakousku. Tamější autoklub ÖAMTC upozornil na termíny: 11., 18. a 25. července, 1., 8., 9., 15., 22. a 29. srpna.

"Nejhorší situace bude dle odhadů odborníků o víkendu 24. a 26. července, kdy se jede Velká cena Formule 1 v Maďarsku a následující víkend 31. července až 2. srpna, kdy se dělí prázdniny v Německu, ale také se jede závod DTM na okruhu Redbull Ring u Spielbergu, který je kousek od města Graz," uzavřel Vomáčka.

Témata: Chorvatsko

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky