Ministerstvo k případu Michalákových: Barnevernet chce zbavit Michalákovou rodičovských práv

Barnevernet v obci Nedre Eiker navrhl adopci mladšího ze synů Michalákových stávajícím norským pěstounům. I když žádosti nebude vyhověno, trvá na úplném zrušení kontaktu dětí s rodinou. Matka má být zbavena rodičovských práv k oběma dětem, otci mají být zachována ke staršímu synovi. Jako primární důvod uvádí zveřejnění případu a zmiňuje i odmítnutí vydání pasů dětí pěstounům.

Násilí na dětech, ilustrační fotografie
reklama

Z obsahu dokumentu lze vysledovat, že úředníci Barnevernetu sledovali veřejné dění a česká média od loňského jara.

„Návrh úřadu v Nedre Eiker považuji za naprosto překvapivý a navrhovaná opatření jsou podle mého soudu zcela neadekvátní současnému stavu podmínek v biologické rodině,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. „Za svůj rezort budu koordinovat kroky směřující proti nedůvodnému prosazení navrhovaných opatření,“ dodala.

Z návrhu též vyplývá, že v lednu tohoto roku požádali pěstouni staršího ze synů o ukončení smlouvy s Barnevernetem, ten je však přiměl k jejímu obnovení a chlapec v rodině zůstal.

Svým „protinávrhem“ Barnevernet reagoval na návrh Evy Michalákové na navrácení chlapců do rodiny. Návrh je datován 16. 4. 2015 a byl postoupen příslušné krajské komisi, která bude nyní o obou návrzích rozhodovat.

Letos 22. dubna byla doručena českým orgánům zpráva zástupce krajského guvernéra pro Buskerud, který byl určen jako česko-norský komunikační bod. Kromě zmínky o úvaze nad adopcí mladšího ze synů ve zprávě není informace o návrhu na zbavení rodičovských práv.

„Zůstává pro mě otázkou, proč ve zprávě není o návrhu Barnevernetu žádná zmínka, přestože byl v době doručení této zprávy zřejmě již podán. Norské orgány zatím tento nesoulad nevysvětlily,“ uvedl ředitel Úřadu pro mezinárodně-právní ochranu dětí Zdeněk Kapitán. Proti úmyslu adopce se jím vedený úřad důrazně ohradil již koncem dubna a dosud nedostal reakci norské strany.

V Oslo 3. března proběhlo česko-norské jednání na vysoké úrovni, kterého se za českou stranu účastnili zástupci Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí a českého velvyslanectví v Oslo a za norskou stranu zástupci Ředitelství pro děti, mládež a rodinné záležitosti (Bufdir), krajského guvernéra pro Buskerud, Ministerstva pro děti, rovné příležitosti a sociální začleňování a Ministerstva zahraničních věcí. Při tomto jednání byla česká strana ujištěna, že v případu chlapců Michalákových nepřipadá v úvahu osvojení (zejména proto, že o děti biologická rodina jeví zájem) a že medializace případu nebude Evě Michalákové ke škodě. Aktuální vývoj situace však je v příkrém rozporu s těmito ujištěními.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky