Babiš odvolal svého náměstka. Ztratil prý jeho důvěru

Spory mezi ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) a jeho náměstkem pro oblast mezinárodních vztahů Martina Prose (ČSSD) skončily odvoláním sociálního demokrata z funkce. Oznámilo to ministerstvo financí v tiskovém prohlášení.

Ilustrační fotografie
reklama

„První místopředseda vlády a ministr financí Andrej Babiš odvolal pro ztrátu důvěry náměstka pro oblast mezinárodních vztahů Martina Prose. Martin Pros byl do funkce jmenován k 1. dubnu loňského roku," ve stručnosti ohlásilo ministerstvo.

Spor mezi Babišem a Prosem vypukl v polovině dubna, kdy náměstek požádal Českou národní banku o prošetření možné manipulace pražské mezibankovní sazby PRIBOR. Od této sazby se mimo jiné odvíjejí splátky úvěrů. Ministr Babiš tento krok označil za politickou hru, která navíc poškozuje pověst českých bank.

Pros svoje podezření sepsal do dopisu a poslal ho guvernérovi ČNB Miroslavu Singerovi, kopii pak poslal také do médií.

„V dopise dochází k naprosto bezprecedentnímu napadení kredibility českého bankovního systému. Dopis obsahuje pouze domněnky, které jsou založeny na neznalostech. Nejsou tam žádné relevantní údaje, žádné podklady. Není to opřeno o reálná data, ale pouze jeden novinový článek, jak poukázal sám náměstek," komentoval celou situaci viceguvernér ČNB Vladimír Tomšík v dubnových Otázkách Václava Moravce.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky