Považují nás v Bruselu za blbce? To přece ví každý, zlobí se politik

Česká republika v Lucemburku neuspěla s žalobou kvůli pomazánkovému máslu. Je to nesmysl, lidé jsou na název zvyklí a nejsou přece hloupí, myslí si europoslanec a předseda Svobodných Petr Mach.

Petr Mach
reklama

Lidé u nás jsou podle politika zvyklí v obchodě hledat pomazánkové máslo. „Nechápu, proč nám to Evropská unie zakazuje. Koneckonců v Británii je běžné, že se tam prodává peanut butter, neboli arašídové máslo, které také není máslo," připomněl Mach pro Radiožurnál.

Europoslanec je přesvědčen, že každý Čech ví, že pomazánkové máslo není máslo. „Také víte, že si můžete koupit pleťové mléko a není to mléko. Prostě to přídavné jméno nám definuje ten produkt a nevím, proč s tím musí mít v Bruselu problém," nechápe předseda Svobodných, proč je kolem jména pro pomazánku takový povyk.

Evropská unie prý podceňuje mentální schopnosti nakupujících. „Zakažme pleťové mléko, aby si ho někdo náhodou nedal omylem k snídani. Prostě oni podceňují inteligenci lidí a v češtině to máme tak, že se slova tvoří spojením přídavného jména a podstatného jména často a nemá s tím nikdo žádný problém," uvedl Mach.

Tento spor byl podle politika prohrán už předem ve chvíli, kdy Česká republika dala evropskému soudnímu dvoru a Evropské komisi pravomoc určovat, co se jak smi a nesmí jmenovat. Bez EU by prý Čechům bylo lépe, nezaměstnanost by byla nižší a ekonomika by rostla rychleji.

Témata: EU | Mach, Petr

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky