Tyto potraviny obsahují škodlivé kadmium! Nedáváte je dětem?

Podle výzkumu Státního zdravotního ústavu konzumuje až polovina českých dětí ve věku 4-6 let příliš mnoho kadmia. Jakým potravinám se vyhnout, abyste své děti ochránili před rakovinou, neplodností, nebo třeba řídnutím kostí?

reklama

Kadmium lze nalézt téměř ve všech potravinách. Dostává se do nich zejména z půdy, kontaminované minerálními hnojivy a průmyslovou produkcí. To také souvisí s jeho zvýšenou koncentrací v půdě a vzduchu na Ostravsku, nebo v okolí Příbrami.

Podívejte se 

Šíření kadmia půdou, ze které se vstřebává do potravin, způsobuje zvýšenou koncentraci v bramboru a obilninách, která jen roste jejich dalším zpracováním. Proto je dobré kontrolovat příjem pečiva a mouky. Statisticky nejvýznamnějšími zdroji jsou však brambůrky, kakao, špenát a rýže. To alespoň tvrdí výzkum českého Státního zdravotního ústavu. 

Výzkum Fakulty biotechnologie a potravinářství v Nitře přidává mezi rizikové potraviny rovněž těstoviny a koření. Nejvyšší průměrný podíl kadmia v jejich výzkumu nesly olejniny (například olivy, slunečnice, nebo mák), nejvyšší naměřený podíl pak vědci zjistili v čaji. 

Obě studie se shodují, že svalovina zvířat obsahuje jen velmi málo kadmia, pokud nějaké, protože jej odchytávají ledviny. V těch je naopak koncentrace vysoká. Velmi vysoká koncentrace kadmia je rovněž v tělech ústřic, mořských raků a krabů.

Témata: potraviny

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky