Česko podepsalo smlouvu o zamezení dvojímu zdanění s Íránskou islámskou republikou

První místopředseda vlády a ministr financí Andrej Babiš a ministr ekonomiky a financí Íránu Ali Tayebnia podepsali „Smlouvu mezi vládou České republiky a vládou Íránské islámské republiky o zamezení dvojímu zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu“ a Protokol k ní, informuje Ministerstvo financí.

Andrej Babiš
reklama

Ve vzájemných daňových vztazích mezi Českou republikou a Íránem se doposud neuplatňovala žádná smlouva o zamezení dvojímu zdanění. Sjednání této smlouvy, která současně i upravuje základní formy spolupráce mezi příslušnými orgány České republiky a Íránu, zvýší právní jistotu případných investorů obou států. Jde o smlouvu komplexní, upravující zdaňování a vyloučení mezinárodního dvojího zdanění všech možných druhů příjmů.

Smlouva rovněž umožňuje řešení sporů vzniklých při výkladu a provádění smlouvy či výměnu informací v oblasti daní všeho druhu a pojmenování. Nedílnou součástí Smlouvy je i Protokol, který, kromě jiného, zaručuje právo oběma státům uplatňovat jejich vnitrostátní právní předpisy za účelem zabránění daňovým únikům a podvodům. V obou státech bude nyní následovat tradiční legislativní proces vedoucí ke vstupu smlouvy v platnost.

Témata: daně | Andrej Babiš

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky