Rozzlobení občané u Jílkové: Chovají se k nám jako k dobytku, jsou to otrokáři

Agentury v České republice zaměstnávají tisíce lidí. Ne všechny ale jednají podle zákona. Berou nás jako otroky, platí málo a nutí nás pracovat nonstop, stěžovali si lidé v pořadu Máte slovo. Problém řešíme, uklidňuje občany ministerstvo práce.

Michaela Jílková
reklama

„Kolegovi spadla na hlavu trubka, měl tam čtyři stehy. Řekli mu, ať dopracuje, pak ať jde k doktorovi a další den ve dvě, ať se hlásí na směnu. A prý ať to nehlásí jako pracovní úraz. Stejně ho pak vyhodili," popisuje praxi agenturních zaměstnanců Patrik Torák, který má zkušenosti s pěti různými agenturami.

Ministryně práce a sociálních věcí slíbila, že takové věci by se už v budoucnu stávat neměly. „Jsem odhodlaná zatočit s těmi agenturami, které pracují špatně. Lidé nejsou otroci," uklidňovala Marksová. „Agentury nás vykořisťují, pracoval jsem tam při roky, pak mě vyhodili bez důvodu. Byl jsem zděšen," svěřil se divák Martin Plhal.

Některé agentury nemají licence

I zástupkyně agentur přiznává, že problémy existují a není jich málo. „Polovina agentur jedná slušně, ale pořád je hodně těch, které vykořisťují. Některé třeba ani nemají licenci od ministerstva práce," přiznává Jaroslava Rezková, prezidentka Asociace poskytovatelů personálních služeb.

Lidé si ale stěžují, že některé agentury své pracovníky třeba i ponižují. Problém taky je, že nenabízí stejné platové podmínky, jako mají kmenoví zaměstnanci. „Podle zákona je to povinné a my to kontrolujeme," řekl Rudolf Hahn z inspektorátu práce. Ani to ale nestačí. „Pracuji v automobilovém průmyslu. Kmenoví zaměstnanci berou asi 22 tisíc, a my agenturní jen 12. Za stejnou práci a stejnou pracovní dobu," popisoval Torák.

Podvody je třeba hlásit

Podle ministryně pak je hlavně na zaměstnancích, aby takové podvody hlásili. „Já jsem si stěžoval. Zažíval jsem v práci psychický teror. Pracovali tam hlavně Poláci. Je strašné, že Češi v Čechách jsou pracovními agenturami tak ponižováni. Zhroutil jsem se, musela pro mě přijet sanitka. Byli na mě sprostí a vyhodili mě. Zdravím dceru, která má dnes páté narozeniny. Nejsem s ní, ale tohle je pro mě důležité," svěřil se se svými zkušenostmi divák Plhal.

„To jsou hrozné zkušenosti, ale nechovají se tak všechny agentury. Některé zajišťují ubytování i dopravu. Nesouhlasím s takovým jednáním, ale ne všechny jsou stejné," upozorňuje pracovník jedné z agentur Miroslav Trnka.

Zkušenosti z praxe ale mluví jinak. „Prošel jsem pět agentur, z toho tři velké a známé, a všude je to stejné," myslá si Torák. „Já jsem jich prošla devět. Jsem postižená, takže mě ani nemuseli brát, ale zkušenosti mám dobré. Okradla mě jen jedna. Zaplatila mi první měsíc, druhý už ne. Řekli mi, ať si jdu třeba stěžovat, ale policie se tím odmítla zabývat," mluvila o svých zážitcích diskutující Marie Tichá.

Podvody škodí všem

Podle odborářů takové agentury škodí všem. „Poslouchám tady to, že část výplaty se dává bokem v obálkách. To škodí pracovníkům i státu. Byli jsme v podniku, kde bylo 100% agenturních zaměstnanců. Podmínky se musí nastavit tak, aby to nebylo možné," říká místopředseda odborových svazů Vít Samek.

„Šetření na lidech je podružný problém. Spolupracujeme s nimi z ekonomických důvodů. Byla krize, práce nebyla. Pak se objevila jen nárazově. Taková sezónní práce se vykrývá právě agenturami," vysvětloval prezident Konfederace zaměstnaneckých a podnikatelských svazů Jan Weisner.

Lidé jsou často zoufalí, kývnou i na špatné podmínky

Za celým problémem podle diskutujících stojí fakt, že lidé jsou zoufalí, práci potřebují, a tak často kývnou na podmínky, které jim agentury nabízí. Podle Marksové sice existuje zákon, který by měl nekalým praktikám bránit, není ale dobrý. Proto ministerstvo pracuje na jeho změně. „Bavíme se aktuálně o tom, že by byla stanovena hranice pro zastoupení agenturních zaměstnanců ve firmě 15 %, ale ještě o tom hodně debatujeme," popisovala Marksová. Tohle by částečně měly podchytit i kolektivní smlouvy. „Ale ne všude fungují odbory," posteskla si ministryně.

Jenže podle agentur tohle nic nevyřeší. „Je to jako byste kvůli problémům s řízením pod vlivem alkoholu zakázali jezdit po desáté hodině. Jsou třeba důkladné kontroly. Teď funguje asi 1500 agentur. Jen 25 z nich je našimi členy, a to o něčem svědčí," domnívá se zástupkyně Asociace poskytovatelů personálních služeb Rezková. Kvóty dnes existují třeba v Rakousku. „Jenže když podnik dostane velkou zakázku, potřebuje na tu dobu agenturních pracovníků mnohem více," kritizuje podobné návrhy zástupce zaměstnavatelů Weisner.

Potřebujeme vůbec pracovní agentury?

Otázkou podle některých je, jestli jsou agentury vůbec potřeba, když se mluví o zkrácených úvazcích, smlouvách na dobu určitou nebo kurzarbeitu. „U nás když skončí sezónní práce, pošleme lidi na jinou práci. Pracují tak celý rok a my je nemusíme propouštět," brání agentury jeden jejich pracovník Trnka. Lidé si tak navíc vydělávají k platu, často také tímto způsobem pracují ženy na mateřské dovolené.

Zaměstnavatel má sice dnes povinnost chovat se k agenturním zaměstnancům stejně jako ke kmenovým, Marksová chce jít ještě dál. „Chceme, aby zaměstnavatelé nesli zodpovědnost za pracovníky a nenechávali to jen na agenturách," vysvětluje ministryně.

„Zrušme agentury. Pojďte, sejdeme se na Václaváku a budeme demonstrovat. Agentury berou českým občanům práci," rozčiloval se divák Andrej Lučka a vyzýval Čechy k akci. „Jenže když zakážeme agentury, přijdou jiné pochybné firmy," oponuje jejích zástupkyně Reznerová. Ani Marksová o něčem takovém neuvažuje. „Úřady práce nejsou a nikdy nebudou tolik flexibilní jako agentury," připomíná politička.

Časté kontroly mohou pomoci

„V agenturách pracuje 250 tisíc lidí. Když je zavřeme, přibude 250 tisíc nezaměstnaných," připomíná Trnka z pracovní agentury z Mostu. Všichni se ale shodnou na tom, že problémy by mohly vyřešit časté kontroly. „U nás funguje asi 1350 agentur, loni jsme jich zkontrolovali 400. Je to segment, na který se zaměřujeme nejčastěji," upozorňuje generální inspektor práce Rudolf Hahn.

Podle Rezlerové ale kontroly často nejsou tak efektivní, jak by bylo třeba. „Problém není v agenturách, ale v nás. Musíme problémy hlásit," vystihl situaci jeden z diváků. Sice se tak stěžovatel vystavuje riziku, že o práci přijde, jinak to prý ale nejde. Jen tak nepoctivé agentury zmizí. „My ustanovíme komise, které budou projednávat a udělovat licence agenturám, zavedeme kauce a zodpovědnost zaměstnavatelů za agenturní pracovníky," slíbila na závěr Marksová.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky