Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Důchodci si tohle nezaslouží a známý herec Jiří Lábus promluvil

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Většina seniorů a starých lidí dnes umírá v anonymním zdravotnickém prostředí. Kampaň Nejste na to sami upozorňuje, že 80 procent z nás si přeje umřít doma, podaří se to ale pouze pouze 20 procentům. Co si o tomto tématu myslí známý herec a komik Jiří Lábus a ředitel Hospice Dobrého Pastýře Jiří Krejčí?

Kampaň Nejste na to sami se snaží poukázat na možnost hospiců jako míst, kde mohou lidé strávit poslední chvíle svého života. Ve spotu, v němž figuruje Jiří Lábus, humornou formou poukazuje na to, že dnes není nutné strávit poslední chvíle života sám a v anonymním prostředí.

Ředitel Hospice Dobrého Pastýře Krejčí hodnotí výše přoložený spot jako odpovídající a s černým humorem problém nemá. "Ukazuje se, že většina lidí má trauma spojené s odchodem blízkého člena rodiny," řekl Českému Rozhalasu s tím, že podle něj nejde ani tak o smrt jako takovou, ale o způsob. "Například o fakt, že rodina u toho nemohla být a že jejich babička umřela v anonymním prostředí," dodal.

Domnívá se, že se smrtí dnes stále nedokážeme zacházet, přitom právě hospic by mohl být řešením celého problému. "Nabízíme služby pacientům, u nichž byly vyčerpány možnosti léčby a zbývají jim poslední týdny nebo měsíce života," podotkl. Pacient podle něj nemusí zůstávat v cizím zařízení, ale může trávit poslední chvíle svého života doma tak, jako naši prarodiče před 50 nebo 60 lety.

Problém vidí zejména ve financování, neboť jeden den domácího hospice stojí 1 900 Kč, náklady na lůžkový hospic čítají 2 500 Kč. "Přitom akutní lůžko stojí 5 tisíc nebo spíš 10 tisíc za jeden ošetřovací den," řekl Rozhlasu s tím, že akutní lůžka jsou zahrnuta do systému veřejného zdravotního pojištění, služby hospiců ale jen částečně.

Herec Jiří Lábus, který ztvárnil titulní roli v krátkém videu, prozradil, jaké má s tímto tématem zkušenosti. "Můj dědeček si sedl na zídku, snědl guláš, vypil pivo a umřel. To je velmi milosrdná smrt, ale taková bohužel není vždy," přiznal.

I přesto vidí zlepšení v tom, že se dnes o umírání mluví častěji než dřív. "Je dobře, že to tak je. Takový je život. Člověk se narodí a ví, jak to dopadne," podotkl a dodal, že on by byl rád pohřben v kostýmu postavičky pro děti Jů.

Témata:  důchodci

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 10:45

Jak na mimosoudní řešení sporů

K obchodnímu styku mezi spotřebiteli a podnikateli dochází nesčetněkrát denně. Není proto divu, že je mezi nimi také mnoho sporů. Některé se podaří urovnat domluvou, u jiných se však oboustranně přijatelného řešení dospět nepodaří. Jelikož se drtivá většina těchto sporů týká nízkých částek, soudní řešení sporů se kvůli soudním poplatkům a nákladům na advokátní služby často nevyplatí. Existuje však alternativní způsob řešení těchto sporů, kterého mohou spotřebitelé využít, jelikož je levnější a rychlejší.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy