Novou zemi Liberland uznal první stát

Před několika dny média zveřejnila informaci o tom, že si skupinka Čechů na území nikoho mezi Chorvatskem a Srbskem. Že nejde o vtip, se pokoušel v rozhovoru pro DV TV vysvětlit prezident Liberlandu Vít Jedlička. Máme už hromadu žádostí o občanství, budeme si pečlivě vybírat, říká Jedlička.

Skupina českých občanů vyhlásila nový stát - Svobodnou republiku Liberland
reklama

Na území asi o rozloze 7 kilometrů čtverečních vznikl nový stát jménem Liberland. Prezident zvolený při vyhlášení území Vít Jedlička říká, že se mu hlásí lidé ze všech zemí světa, prostřednictvím internetového formuláře mohou žádat o občanství všichni, kteří mají podobné názory jako zakladatelé státu.

„Počítám, že do konce týdne budeme mít asi milion žádostí. Ale samozřejmě nebudeme brát všechny, budeme si pečlivě vybírat. Určitě nechceme neonacisty a komunisty," popisoval zakladatel Liberlandu Jedlička, který je členem strany Svobodných

Jeho cíle rozhodně nejsou malé. „Hongkong před 50 lety vypadal stejně jako my dnes. Třeba se dostaneme na jeho úroveň," přál by si prezident. Jeho spolupracovníci mají teď hodně práce, kromě posílání nót všem světovým zemím, pracují na ústavě. „Máme tým ústavních právníků z celého světa. Skládají to nejlepší z ústav celého světa," popisuje jejich práci Jedlička.

Liberland prý nebude svoje občany nijak omezovat. „Nemáme tendenci budovat administrativu. Chceme svobodné tržní podmínky bez regulací. Daně budou dobrovolné, to je koncept, který nikde neexistuje a nikde jsem o něm ani nečetl. Prostě nás to napadlo," vysvětluje prezident nového státu.

Jaká bude měna, zatím není jasné. „Jasno ale máme v tom, že chceme být nezávislý stát. Takže žádná Evropská unie ani NATO. Ale rádi bychom časem byli členové Schengenu," říká Jedlička, který by se také v blízké době rád sešel s prezidentem České republiky Milošem Zemanem.

„Už nás uznal první stát. Jižní Súdán nám poslal gratulaci ke vzniku. Tento stát také vznikl před několika lety na území nikoho. I po tomto území jsme se poohlíželi. Nakonec jsme zabrali snad jediné území, kromě kousku Antarktidy," vysvětloval nový prezident.

Liberland už zaregistrovali tvůrci Google map, tam už je možné najít území mezi Srbskem a Chorvatskem přejmenované. U jediné budovy, která se na tomto území nachází, je uvedeno „radnice". „Máme asi 10 lidí, kteří už uvedli, že by rádi stavěli domy. Další pak slíbili opravit a vybudovat budovu radnice," nastiňuje budoucí infrastrukturu Jedlička.

Prezident přiznává, že je v posledních dnech hodně zaneprázdněný, protože poskytuje rozhovory nejen tiskovým agenturám z celého světa, ale i nejznámějším dníkům, jako je britský The Independent nebo Time.

Prozatím tak celý jeho tým pracuje z nově zřízeného velvyslanectví v Praze, kde vznikají první zákony.

Témata: Liberland

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky