Půl milionu za cestu do Moskvy? Rozpočet na Zemanovu cestu má trhliny

Ministerstvo zahraničních věcí odhaduje náklady na cestu prezidenta Miloše Zemana na oslavy 70. výročí ukončení druhé světové války bez dopravy a ochranky na 660 tisíc korun. Odkud ale takhle vysoká částka vychází?

Miloš Zeman
reklama

"Nemohu se vyjadřovat k částce, která neodpovídá realitě, nejde o oficiální údaj Kanceláře prezidenta republiky a nemohu hovořit o podrobnostech v okamžiku, kdy se návštěva Moskvy teprve připravuje," odmítá podle MF Dnes sdělit detaily Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. Částka je podle něho ale přemrštěná a otázky Ovčáček trvá na svém a otázky ohledně nákladů na cestu, kterou platí stát z veřejných rozpočtů, označil za „vrcholně nevkusné".

Podle informací deníku ministerstvo při svém odhadu vycházelo z loňské cesty prezidenta na olympiádu v Soči. Tehdy prý náklady činily kolem půl milionu korun, vláda přitom počítala s milionovým rozpočtem. "Částka 660 tisíc korun byla stanovena kvalifikovaným odhadem. Ministerstvo zahraničních věcí vycházelo z obdobné cesty do Ruska, která se uskutečnila v minulém roce," tvrdí Karolína Rezková z ministerstva zahraničních věcí. 

Vláda bude ve středu hlasovat o tom, zda schválí cestu prezidenta Miloše Zemana do Moskvy. V dokumentu, který schvaluje, ale není ani uvedeno, kdo by měl s prezidentem do Ruska letět. Hovoří se pouze obecně o devíti osobách maximálně.

Témata: Zeman, Miloš

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky