Amnestie a údajná korupce? Klaus promluvil

Peter Kovarčík, který byl v pondělí nalezen mrtvý ve svém pražském bytě, se podle zjištění deníku Právo dostal do hledáčku policie kvůli podezření z rozsáhlého praní špinavých peněz. Ta by údajně mohla mít spojitost s amnestií, kterou vyhlásil exprezident Václav Klaus. Ten ale možné propojení odmítá.

reklama

Proti Kovarčíkovi měly být podle zdroje deníku v těchto dnech zahájeny úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu legalizace výnosů z trestné činnosti. Právu to řekl zdroj obeznámený se situací. Šetření protikorupčního útvaru souvisí podle zdrojů Práva s existencí bankovního konta ve Švýcarsku, na které mělo být v roce 2013 uloženo údajně zhruba 25 miliónů eur a ke kterému měl mít Kovarčík dispoziční právo.

Podle zdroje deníku vyšetřovatelé pracují i se zatím neověřenou informací, podle níž se "Kovarčík na podzim 2012 setkal ve Špindlerově Mlýně s pěti podnikateli, z nichž údajně nejméně jeden byl o tři měsíce později Klausem amnestován ve vlekoucí se kauze týkající se hospodářské kriminality," uvedl deník.
 
Klaus ale v prohlášení odmítl, že by amnestie mohla mít jakoukoliv spojitost s korupcí. "Zcela vylučuji, že v souvislosti s prezidentskou amnestií mohlo dojít k jakýmkoli projevům korupce. Proto považuji za absolutní nehoráznost a drzost spojovat mnou vyhlášenou amnestii s nějakými údajnými úplatky," uvedl.

Kovarčík se podle něj o amnestii mohl dozvědět až ve stejnou chvíli jako miliony spoluobčanů, tedy z novoročního projevu 1. ledna 2013 ve 13 hodin. "Do té chvíle se nikdo nepovolaný o chystané amnestii dozvědět nemohl. Nikdo proto ani nemohl žádnou korupci organizovat," dodal.

Považuje za "podlé a odporné, že se takové, ničím nepodložené pomluvy vynořují jen pár dní po smrti pana Kovarčíka, který se již nemůže bránit. To považuji za mimořádně odsouzeníhodné."

Klaus celou událost přirovnal k jeho údajné švýcarské vile. "Tehdy jsem se před pomluvami bránil právní cestou, tentokráte o tom uvažuji také," dodal.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky