Romský politik se hádal kvůli sběrnám: Jdete proti vlastním občanům. Proti zlodějům, zněla odpověď

Od 1. března začala platit nová vyhláška, která zpřísnila výkup kovového odpadu, Sběrny teď nesmí zákazníkům vyplácet hotovost, peníze jim musí poslat na účet nebo složenkou. Ministerstvo životního prostředí si od toho slibuje, že se bude železný šrot méně krást. Chudí lidé ty peníze potřebují k přežití, nesouhlasil s vyhláškou bezdomovec v pořadu Máte slovo.

Michaela Jílková
reklama

Podle Josefa Kuruce, který žije na ulici, tato vyhláška ničemu nepomůže. Naopak podle něj může ještě zhoršit situaci těch nejchudších. „Lidi budou stejně krást. Jen budou ve sběrnách dostávat míň, třeba jen polovinu toho, co jim patří. Budou prodávat přes překupníky. Nebo budou přepadávat lidi," vyjmenovával nevýhody nového nařízení bezdomovec.

Ministr životního prostředí má ale odlišný názor. Tahle logika je špatná. Kde bychom skončili, kdybychom přemýšleli, že každý zákaz povede k tomu, že se bude šrot vykupovat pod pultem," Má jasno Richard Brabec. „Vy říkáte, že lidé něco ukradnou a pak z toho, co jim patří, dostanou jen polovičku. Z toho je mi slabo v kolenou," zhrozil se ředitel karvinské policie Petr Bičej.

My nekrademe, tvrdí sběrači kovů

„Ta snad není možné, když kradou, tak nemají nárok na nic," pustil se do bezdomovce diskutující Petr Zálesák, kterému zloději kovu ukradli okapy. Spolu s policejním ředitelem Bičejem se do bezdomovce pustili. „Když kradou, patří jim trest, ne peníze," měli oba jasno. „Ale já nekradu," začal se bránit Kuruc.

„Policie taky krade, podívejte se na ten případ tří policajtů. Měli byste si je líp prověřovat," vrátil útok bezdomovec, který zpochybňoval práci policie. „Tak policii prostě rozpustíme a bude," zazněla ironická odpověď od některého z diskutujících. „Lidé budou krást, když jim to policie dovolí, protože nedělá svoji práci. A dokud budou sběrny vykupovat šrot, problémů se nezbavíme," přisadil si poslanec ODS Jan Zahradník.

Vyhláška se nelíbí ani provozovatelům sběren. „Chodí k nám kontroly a máme od všeho doklady. U nás je všechno v pořádku," hájí provozovny předseda Svazu výkupců Petr Miller. Zároveň ale přiznal,že svaz svoje sběrny vyzývá, aby vyhlášky nedodržovaly. V krajním případě jsou prý výkupci připraveni se soudit.

Sběrny vykupují i v noci

Podle policisty to ale tak jednoduché není. „Kdyby se nevykupovaly kradené věci, nemuseli bychom pořád dělat nějaká opatření, třeba jako plastové poklopy," domnívá se Bičej. S tím souhlasí i ministr. „Doteď bylo málo kontrol. Paní Jílková, málem jsem vám teď řekl paní Bubílková," s úsměvem vysvětloval Brabec.

Moderátorka ale pro takový humor neměla pochopení. „To jste chtěl být vtipný? Nechte toho a raději odpovídejte na otázky," ostře sjela politika Michaela Jílková. „Jen mi to přeskočilo," uklidňoval jiBrabec a pokračoval v diskusi.

Jedno řešení by podle občanského demokrata vyřešilo všechny problémy. „Jsou dvě cesty, Jednou je zrušit všechny sběrny. Podle druhého by obce získaly více pravomocí a mohly by sběrny kontrolovat a určovat otevírací dobu. Hlavním problémem je, že některé sběrny vykupují šrot i v noci," myslí si poslanec Zahradník. „Pokud takové sběrny jsou, ať je hned zavřou," dodal k návrhu předseda svazu výkupců.

Vyhlášky omezují občany

Politik Romské demokratické strany se politiků ptal, jestli před schválením vyhlášky zvážili všechna pro a proti. „Já bych nevěřil tomu, že chodíte do terénu. Vy vydáváte vyhlášky jen proti lidem, proti občanům. Je zde chudoba, lidé jsou k tomu nuceni. Ne každý krade, chodí po lidech a sbírají šrot. Stát jim dává jenom almužnu," bránil sběrače kovů Miroslav Rusenko.

Takových lidí, kteří šrot poctivě sbírají, je podle diskutujícího Petra Zálesáka jen mizivá část. „vy jste vysazený, protože vám ukradli okapy. Nelíbí se mi to, někteří nemají účet a nemůžou čekat tři dny na peníze z pošty," dodal Rusenko. „Známe případy šrotu za 120 tisíc od člověka na úřadu práce. To nenasbíral na stavbě. Někde to ukradl," oponoval policejní ředitel Bičej.

Sběr nenahrazuje dávky

„Musíme si hlavně uvědomit, že sběr neřeší problém sociálních dávek. Já bych zavedl registr přestupků. Pro prodávajícího třikrát přestupek a dost, stal by se z toho trestný čin. A u sběren jednou a dost. Prostě bych je hned zavřel," radikálně navrhuje poslanec za ODS Zahradník. Zástupce sběren Miller nebyl ani tímhle návrhem nadšený.

„Vy říkáte, že je u vás všechno v pořádku, ale přitom se té novele bráníte," nechápal postoj svazu sběren Bičej. „A když někdo přinese svodidla, je jasné, že to není jeho majetek. Když mají lidi příjem ze šrotu a pak si ještě jdou na úřad pro dávky, přiživují se na státu," uvedl rázně Zálesák. „Ti, co jsou na dávkách, na nich nevyžijí, ty peníze jim nestačí ani na měsíc," rázně se do debaty vložil bezdomovec Kuruc, který má s takovým životem přímé zkušenosti.

Kontroly prokázaly pochybení

Minulý týden proběhla velká kontrola ve 200 sběrnách. „V polovině byly problémy. Problém je, že je u nás registrováno 2900 sběren. Povolení dali dříve každému, kdo šel kolem a nepřejela ho tramvaj," přednesl ministr Brabec další z velkých problémů. „My jsme u nás kontroly měly a všechny sběrny prošly," komentoval zátah Miller ze Svazu výkupců. Problém ale je, že do svazu patří jen část sběren. Spousta jich funguje mimo svaz nebo dokonce načerno.

„Při kontrole to bylo jako v Palermu. Z aut vyskákalo osm policistů, zmateně chodili po sběrně. Když jsme se ptali, co hledají, řekli nám, že neví, že se nic neztratilo. Ještě chvíli se rozhlíželi a pak mi řekli, abych jim podepsal alespoň papír, že tady byli," popisoval průběh jednoho ze zátahů Miller. "Neříkejte. To snad ne," divil se nevěřícně Brabec.

Ministr nevylučuje, že se vyhláška změní. „Uvidíme po třech až šesti měsících, to uděláme vyhodnocení. Dělat závěry teď by bylo předčasné," dodal Brabec.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky