Obří korupce? Tohle prý bude monumentální skandál

Peter Kovarčík, který byl v pondělí nalezen mrtvý ve svém pražském bytě, se podle zjištění deníku Právo dostal do hledáčku policie kvůli podezření z rozsáhlého praní špinavých peněz. Podle expremiéra Jiřího Paroubka navíc deník naznačuje, že "prezidentská amnestie v roce 2013 byla zobchodována" a Právo podle něj v podstatě "obvinilo bývalou hlavu státu V. Klause z účasti na korupci obřích rozměrů."

Jiří Paroubek
reklama

Proti Kovarčíkovi měly být podle zdroje deníku v těchto dnech zahájeny úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu legalizace výnosů z trestné činnosti. Právu to řekl zdroj obeznámený se situací. Šetření protikorupčního útvaru souvisí podle zdrojů Práva s existencí bankovního konta ve Švýcarsku, na které mělo být v roce 2013 uloženo údajně zhruba 25 miliónů eur a ke kterému měl mít Kovarčík dispoziční právo.

"Čeští detektivové podle zdroje Práva dostali informace o tomto kontu zhruba před třemi týdny od svých švýcarských kolegů, kteří měli podezření, že mohlo sloužit k praní špinavých peněz, a podle zdroje Práva proto požádali českou policii o právní pomoc," píše deník.

Kauzu odstartoval v roce 2013 dopis ředitele českého Nadačního fondu proti korupci Petra Soukenky adresovaný švýcarské generální prokuratuře. V dopise Soukenka podle deníku uvedl "číslo účtu u švýcarské banky Credit Suisse včetně mezinárodních kódů s tím, že patří společnosti Pendlehill Marketing Ltd. a že na něj zřejmě byly převáděny peníze z Kovarčíkovy společnosti Czech Teleaxis. Podle zdroje Práva měl mít dispoziční právo k tomuto účtu právě Peter Kovarčík. Komu patří společnost Pendlehill Marketing, nebylo zatím možné dohledat," píše Právo.

"Suma 25 miliónů eur může podle neověřené informace pocházet z úplatků souvisejících s amnestií vyhlášenou bývalým prezidentem České republiky Václavem Klausem," napsal švýcarským státním zástupcům Soukenka.

Švýcarští vyšetřovatelé se po necelých dvou letech vlastního šetření před několika týdny obrátili s žádostí o právní pomoc na českou protikorupční policii, která se celou věcí začala okamžitě zabývat. "Byl jsem tam 11. března a zajímaly je zejména informace, které se týkaly možného spojníku na amnestii a na podíl pana Kovarčíka. V podstatě se mě na nic jiného ani neptali," řekl deníku šéf protikorupčního nadačního fondu Soukenka.

Podle zdroje deníku vyšetřovatelé pracují i se zatím neověřenou informací, podle níž se "Kovarčík na podzim 2012 setkal ve Špindlerově Mlýně s pěti podnikateli, z nichž údajně nejméně jeden byl o tři měsíce později Klausem amnestován ve vlekoucí se kauze týkající se hospodářské kriminality," uvedl deník.

Celou kauzu shrnul bývalý premiér Jiří Paroubek, který v komentáři, který obdržel server EuroZprávy.cz, uvedl, že "dnešní vydání deníku Právo přichází s tvrzeními, které více než naznačují, že prezidentská amnestie v roce 2013 byla zobchodována a že před pár dny zřejmě po úrazu zesnulý producent P. Kovarčík byl mužem, přes jehož účty se vypralo 25 milionů eur, tedy zhruba 600 milionů korun." To jsou podle něj skutečně odvážná tvrzení.

"Právo dnes v podstatě obvinilo bývalou hlavu státu – V. Klause – z účasti na korupci obřích rozměrů. Tato svá mimořádně závažná tvrzení by však deník měl co nejrychleji doložit důkazy," uvedl dále Paroubek.

"Co se týká pana Kovarčíka, osobně jsem jej považoval za agenta s teplou vodou a své peníze, a to ani v řádu tisíců, bych mu nesvěřil. Myslím si, že V. Klaus měl na Kovarčíka v posledních letech podobný názor. V každém případě půjde o skandál monumentálních rozměrů. Pokud pro tvrzení Práva existují nezvratné důkazy, otřese to českou politikou. Pokud důkazy neexistují, Právo ztratí zbytky své důvěryhodnosti, které dnes snad ještě má," dodal Paroubek.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky