Hašek zostra do Babišova ANO: Lidé šli za vůní koblih, a teď...

Jihomoravský hejtman Michal Hašek neodolal a rázně okomentoval hned několik událostí, které trápí jeho kraj. Lidé se probouzení do reality, myslí si Hašek.

Michal Hašek
reklama

Hejtmanovi jižní Moravy se například nelíbí, jak se vyvíjí situace s privatizací městských bytů v Brně. Nové vedení magistrátu rozhodlo, že bude pokračovat v prodeji městských bytů, výrazně ale zvýšilo cenu za jednotlivé nemovitosti oproti vlně minulé.

Magistrát se brání tím, že v opačném případě by postupovali nezákonně. „Podle zákona není možné byty prodávat levně. Chceme ale nájemníkům, kterých se to dotklo, vyjít vstříc. Nabízíme jim proto možnost splácet byt až dvacet let s úrokem 1,52 procenta," uvedla pro Deník náměstkyně Kláda Liptáková (KDU-ČSL).

To se samozřejmě nelíbí lidem, kteří dlouhodobě žijí v městských bytech a kteří plánovali odkup bytů do osobního vlastnictví. Mnozí z nich si už na koupi vzali hypotéky. V takových případech prý chce město lidem poskytnout finanční kompenzaci.

„Koblihami provoněné a recesí poblázněné Brno se z loňského podzimu probouzí půl roku po městských volbách ze snů do reality," rýpnul si na Facebooku Hašek. Naráží na to, že osazení brněnského magistrátu se po volbách výrazně změnilo. Místo ČSSD a ODS je teď v čele města koalice složená z hnutí ANO, Žít Brno, zelených a lidovců.

Na Brno přesto nezanevřel. Premiér Bohuslav Sobotka se nechal slyšet, že by si umě představit vytvoření ministerstva pro vědce. „Do podpory vědy a výzkumu by mělo jít v příštích letech velké množství finančních prostředků a je důležité, aby byly vynaloženy koncepčně a efektivně. Proto by mělo ve státní správě existovat jedno místo, které bude za tuto oblast odpovídat, nejlépe přímo člen vlády. Pan Bělobrádek má už dnes k dispozici malý úřad v rámci Strakovy akademie, jeho změna na ministerstvo by už tím pádem nepřinesla žádné velké dodatečné náklady," uvedl pro Deník Sobotka.

S tím by Hašek souhlasil, přál by si jen jediné. „Navrhuji za sídlo ministerstva vědy Brno, hlavní město vědy, výzkumu a inovaci v České republice," dodal k projektu hejtman jihomoravského kraje.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky