Babiš ostře: Víte, za co platíte? V normálním světě to je takhle. Pak přišla reakce

České zdravotnictví nezná podle ministra financí Andreje Babiše pojmy, jako jsou hospodárnost, ekonomická efektivita či transparentnost. Naopak podle něj jde o netransparentní systém, v němž prostředky spíše mizí, než aby se někde pozitivně projevily.

Andrej Babiš
reklama

Babiš si posteskl nad hospodařením nemocnic, jejichž zřizovateli jsou kraje. Až na výjimky se podle něj tyto nemocnice pravidelně ocitají v hlubokých ztrátách, a to i přesto, že někteří čelní představitelé českého zdravotnictví tvrdí, jak je české zdravotnictví stabilizované.

"Tvrdil to před nedávnem i hejtman Vysočiny a předseda správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiří Běhounek, který prohlásil, že v minulém roce byly krajské nemocnice 750 milionů v plusu. Bohužel však již nedodal, kolik kraje musely do svých nemocnic nalít veřejných peněz, aby se do „kladných čísel" dostaly," píše Babiš na svém blogu.

Právě Běhounkův kraj Vysočina podle Babiše zadotoval v roce 2014 provoz svých nemocnice částkou 177 milionů korun a obyvatelé Vysočiny zaplatili své zdravotnictví prakticky dvakrát, jednou z pojistného na veřejné zdravotní pojištění a podruhé ze svých daní. 

Podobný scénář ale podle něj vidíme i v jiných krajích. "Například v Plzeňském kraji šlo v roce 2014 na provoz nemocnic 240 milionů, v Pardubickém kraji to bylo přes 305 milionů a ve Středočeském kraji 343 milionů. Královehradecký kraj dokonce již zveřejnil informaci, že jeho ztrátové nemocnice se mohou v roce 2015 těšit z eráru na 126 milionů. Snad jednou z nejhorších nemocnic je Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně, která hospodaří s kumulovanou ztrátou přes 500 milionů korun," píše Babiš s tím, že v normálním světě by takováto společnost skončila pravděpodobně v insolvenci a její manažeři by byli hnáni k odpovědnosti.

Jak je ale možné, že kraje mohou z veřejných peněz sanovat ztráty svých nemocnic? Babiš poukazuje na odkazování se na tzv. službu obecného hospodářského zájmu. "Právě tak kraje odůvodňují vykrývání ztrátových nemocnic dotacemi, které by jinak byly podle práva Evropské unie nedovolenou veřejnou podporou. Přestože zdravotnictví bezesporu je službou obecného hospodářského zájmu, musí být při jeho dotování dodržována určitá pravidla. Podle všeho se však zdá, že to kraje vůbec netrápí. Ač evropské regule požadují jasná a transparentní pravidla pro poskytování dotací, jejichž výše musí být založené na detailních analýzách nákladů na zdravotní péči, jsme spíše svědky neprůhledného financování krajských nemocnic ve stylu: kdo vyrobí větší ztrátu, tomu nalejeme více peněz," podotkl s tím, že nikdo nenese odpovědnost.

Představitelé krajů se prý budou odvolávat na špatně nastavenou úhradovou vyhlášku a jinou „vyšší moc", chyba je ale podle Babiše v řízení nemocnic, kam jsou dosazování političtí nominanti bez potřebné odbornosti, jejichž rozhodnutí jsou často zcela mimo normální chápání. "Jedním z příkladů budiž nechvalně proslulá karlovarská nemocnice, kde nedávno provedený audit odhalil, že vedení nemocnice vyvedlo do soukromých rukou provoz hemodialýzy, který ve všech nemocnicích patří k nejziskovějším, Smlouva se soukromou firmou byla přitom uzavřena na 21 let! V normálním světě byznysu by se toto nikdy nemohlo stát, ovšem v Karlových Varech se očividně řídí heslem „po nás potopa"," uvedl.

I v jiných krajských nemocnicích je ale pojem péče řádného hospodáře podle něj cizím a jejich vedení dále navyšují ztráty bez ohledu na každoroční miliardové dotace. Buď za to mohou politicky dosazené managementy, které nenesou žádnou odpovědnost, nebo vedení, a pak je nutné vést k odpovědnosti politické managementy a dosadit do nemocnic skutečné manažery.

"Řešením by rovněž měly být společné transparentní centrální nákupy krajských nemocnic tak, aby se eliminovaly nevýhodné smlouvy a nemocnice se zbavily nejrůznějších překupníků, jejichž cílem je pouze získat co nejvyšší provize. Pokud však nebude uděláno nic, budeme dál svědky bezuzdné politiky krajských dotací nemocnicím, které spolykají miliardy, avšak s nulovým efektem," dodal Babiš.

Na Babišovy výtky zareagoval krátce ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, který na sociální síti uvedl: "Navštěvuji kraje a smekám před tím, jak se o svoje nemocnice starají. Kvalitní medicína, rekonstrukce budov, dobře hospodaří."

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky