Drsná hádka kvůli ČT: Analytik, publicista a další se do sebe pustili, odnesl to i "směšný" Zeman

Analytik think-tanku Evropské hodnoty a publicista Tomáš Haas vyvolali ostrou debatu o České televizi. Předmětem sporu byla rozepře mezí hradním mluvčí Jiřím Ovčáčkem a Českou televizí, která neodvysílala živý přenos tiskové konference prezidentova mluvčího.

reklama

Vše rozpoutal analytik Jakub Janda, který na svůj facebookový profil zveřejnil tiskovou zprávu Jiřího Ovčáčka, v níž reaguje na neodvysílání své tiskové konference Českou televizí. Hradní mluvčí tento čin považuje za dětinskou pomstu, čemuž se Janda obratem vysmál: "Nevysílali mě živě = dětinská pomsta," uvedl na Facebooku.

Jedním z témat konference bylo nedělní přivítání Ukrajinských Čechů, které si podle publicisty a exporadce prezidenta Klause a dvou premiérů Tomáše Haase samo o sobě zaslouží přednost. S tím ale nesouhlasí uživatel Tomáš Černý, který se do publicisty ostře pustil: "Takže přivítání ukrajinských Čechů prezidentem - o příjezdu informovala ČT celý týden - je důležitější než jednání reprezentantů lidu o zákoně s dopadem v řádu desítek miliard korun? Logika lvl. Haas..."

"Logika, milý pane je něco co vám vzhledem k Vašemu věku mohlo uniknout. Nevíte totiž nic o historii druhé světové války. Nevíte nic o tom, že Volyňští Češi se dobrovolně hlísili do československé armády - armády země, kterou většina z nich v životě neviděla. Nevíte nic o tom, kolich jich padlo za osvobození Československa. A nevíte nic o tom, jak se jim Československo odmněnilo. Nevíte nic o tom, jak toto jednání České republiky přežilo i Listopad. A nevíte nic o tom, jak jsme jim odmítli pomoc kdyý o ní požádali. Nebo o tom víte a je vám to fuk, nestojí za podle vás za půl minuty pozornosti. A zvláště ne proto, že jeden z mála českých politiků, který se o pomoc pro ně zasazoval, byl prezident Zeman," rozjel se publicista.

Na výtku, že odvádí pozornost a jeho poznámka je mimo téma, přiznal, že tomu tak skutečně je. "Odvádí to pozornost od skutečného tématu a tím je pan Ovčáček a směšný prezident. To je zpravodajsky podstatné už od jeho zvolení. Neodvádějte pozornost, tématem diskuze je prezident a to, že televizi nestojí za to se zmínit o jeho tiskové konferenci, netož ji přenášet.. Což je něco co jsem v USA nabo v Kanadě nikdy nezažil. Ano zákon o odpadech je důležitější. ztratit pár minut času by znamenalo, že národ, netrpělivě čekající u televizorů na jednání sněmovny o odpadech by přišel o významná dlouhá ale jistě důležitá vystoupení poslanců Opálky a Bendy," napsal Haas.

Mimo je ale podle něj především fakt, že televize bojkotovala tiskovou konferenci prezidenta. "Pokud vím, je to poprvé v historii našeho státu. A stalo se to jako náhodou vzápětí potom, kdy prezident kritizoval televizi. Pominu fakt, zda oprávněně či ne, ale odpověď televize, bojkot prezidenta je něco co nemá precedent a co je něco, co by televize neměla nikdy dělat, protože media, včetně televize nejsou od toho, aby trestali politiky, ale aby o jejich jednání informovali. Včetně tiskovek hlavy státu. Je na veřejnosti, aby posoudila, jak a nakkolik je to, co jim jejich prezident říká důležité. Cenzurovat ho je nepřípustné. A pokud je to odpověď na jeho kritiku, pak je to opravdu alarmující - specielně u veřejnoprávního media," dodal.

Podle Haase tak nastala cenzura, což je proti smyslu veřejnoprávního media. "A to říkám přesto že jsem Zemana nevolil, nejsem jeho fanoušek a dával jsem to často najevo. Media mají nejen práva, která ke své práci potřebují, ale také povinnosti vůči jejich čtenářům a divákům. A televize tuto povinnost hrubě porušila," podotkl.

Témata: česká televize

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky