Putin, Obama, Zeman. Kdo si vydělá nejvíc?

Ruská ekonomika se propadla do recese, zhruba třetina Rusů očekává, že se jim sníží plat. Aby šla občanům příkladem snížila si vláda platy o 10 %. I tak patří Putin mezi nejlépe placené hlavy států. Který prezident se má po finanční stránce nejlépe?

Miloš Zeman
reklama

Na prvním místě pomyslného žebříčku je s poměrně velkým náskokem prezident USA Barack Obama. Americká hlava státu si ročně vydělá asi 400 tisíc dolarů. Prezidentský plat se zdvojnásobil, když se do čela země dostal v roce 2001 George W. Bush. Kromě toho má Obama k dispozici účet zbavený daní ve výši 50 tisíc dolarů.

V čele Kanady stojí oficiálně britská královna Alžběta II., zemi ale vede předseda vlády Stephen Harper. Ten je na rozdíl od Obamy pro Čechy téměř neznámou postavou. Zároveň je ale druhým nejlépe placeným státníkem světa, alespoň podle žebříčku, který sestavila CNN. Ročně si vydělá 260 tisíc dolarů.

Německá kancléřka Angela Merkelová je první ženou v žebříčku, její roční plat se pohybuje kolem 234 tisíc dolarů. Na začátku března by se ale podle vládních dokumentů měla ona i její ministři dočkat zvýšení platu o 2,2 %. Za kancléřkou se těsně umístil prezident Jihoafriské republiky Jacob Zuma, jehož plat ročně činí 223 tisíc dolarů.

Na pátém místě najdeme britského premiéra Davida Camerona. Ten si za dvanáct měsíců vydělá necelých 215 tisíc dolarů, v této částce je ale zahrnut i jeho plat jako člena parlamentu. Za ním se umístil japonský předseda vlády Shinzo Abe, jehož roční příjem je necelých 203 tisíc dolarů.

Francouzský prezident by se pohyboval na žebříčku mnohem výš, ale v roce 2012, kdy nastoupil do úřadu, se jeho plat o 30 % snížil. Bez snížení platu by dnes vydělával asi 274 tisíc dolarů a zařadil by se hned za Obamu. Dnes ovšem François Hollande vydělává asi 194 tisíc dolarů. Také devátý muž v pořadí přišel o část svého platu. Vladimir Putin se rozhodl věnovat 10 % platu skomírající ruské ekonomice, jeho oficiální příjem je tedy aktuálně asi 136 tisíc dolarů.

Na devátém místě se pohybuje italský premiér Matteo Renzi, ročně si přijde na necelých 125 tisíc dolarů, druhá a poslední žena v žebříčku, brazilská prezidentka Dilma Rouseffová má plat 120 tisíc dolarů. S velkým odstupem se na jedenáctém místě usídlil indický premiér Narendra Modi, který si podle oficiálních údajů vydělá asi 30 tisíc ročně. Čína má sice rozvinutou ekonomiku, na platu prezidenta se to ale příliš neodráží. Ročně si vydělá jen 22 tisíc dolarů a to na začátku tohoto roku dostal přidáno o 60 %.

To český prezident by se v žebříčku také neztratil, jeho měsíční plat činí 186 300 korun hrubého, k tomu má ale podle zákona nárok na paušální náhrady ve výši 173 300 korun. V přepočtu si tedy s náhradami ročně přijde na 170 tisíc dolarů.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky