Na vojnu na měsíc, ženy i muži? Armádní odvody se připravují

Česká armáda se už brzy chystá oprášit takzvané povinné odvody. Týkaly by se mužů i žen, ale ještě není zcela jasné, co s odvedenci bude a jestli dostanou po odvodu i vojenský výcvik. Armáda tak chce zjistit, jakou lidskou sílu by vůbec měla v záloze, kdyby došlo na válku. Píše o tom dnešní MF Dnes.

Česká armáda na akci Bahna. Autor: nadporučice Lucie Masaříková
reklama

Blíží se chvíle, kdy bude mít o české muže, a nově i ženy, opět zájem armáda. Jedna z variant novely branného zákona počítá s tím, že budou opět povinné takzvané odvody – před deseti lety zrušený proces, který má mezi osmnáctiletými Čechy vybrat ty, kteří jsou zdraví a ochotní v případě ohrožení země bojovat, informuje MF Dnes.

V nejbližších týdnech se bude návrhem zabývat Legislativní rada vlády. Hlavním důvodem navrhované úpravy je fakt, že stát přestává mít přehled, kolik může mít armáda – v případě ohrožení či války – k dispozici bojeschopných mužů a žen. „Nesmíme podceňovat nynější hrozby, musíme být připraveni. Na příkladu Ukrajiny je vidět, že konflikty mohou vypuknout rychle a relativně blízko," vysvětluje ministr obrany Martin Stropnický.

Ve hře je přitom variant několik. Ministerstvo obrany například uvažovalo, že by po zmíněném odvodu následoval i povinný vojenský výcvik. "Aby každý věděl, jak to v armádě chodí, poznal zbraň, vyzkoušel si z ní střílet. Mohlo by to být například formou měsíčního cvičení, přičemž by stát finančně kompenzoval lidem čas na něm strávený," říká mluvčí resortu Jan Pejšek. Tato varianta je však méně pravděpodobná a veškerá příprava vojáků v záloze tak bude i nadále probíhat jen dobrovolně.

Současný branný zákon neumožňuje v době míru ani odvody, ani vojenský výcvik. Vše je od roku 2005 dobrovolné a služba se týká pouze profesionálních vojáků a jednotek aktivních záloh. Nepřipravené Česko Válka na Ukrajině vyvolala v Evropě obavy, že kontinent čeká další velká válka. Česko však dle expertů příliš připraveno není. Má sice mírovou profesionální armádu, ta však není početná a na všechny úkoly nemusí stačit. Voják v záloze s patřičným výcvikem by se tedy hodil. Už jen proto, že jeho příprava trvá až půl roku a nynější konflikty vypukají takřka bez varování.

V zahraničí přitom povinná vojna není ničím výjimečným. Například Litevci, kvůli obavám z agresivního Ruska, o jejím znovuzavedení rozhodli minulý týden. Rakousko, Dánsko a Norsko ji mají také. Ve Velké Británii, USA či Polsku zase spoléhají na početné dobrovolné aktivní zálohy. V Česku je v takových jednotkách necelých 1 300 lidí. Pokud stát povinné odvody zavede, pro život odvedených mužů a žen se nic moc nemění a armáda je povolá až při ohrožení státu.

Témata: armáda čr

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky