Člověk v tísni vypraví na Ukrajinu konvoj se 110 tunami české pomoci

Člověk v tísni vypraví 3. března pět kamionů s humanitární pomocí pro uprchlíky a další lidi zasažené konfliktem na východě Ukrajiny. Konvoj poveze do dva tisíce kilometrů vzdáleného Slavjansku mouku, střešní krytinu, fólii, lehátka, spací pytle, hygienické prostředky, nádobí, lékárničky nebo oblečení. Více než 110 tun české pomoci v hodnotě 975 000 korun potom bude desetitisícům nejpotřebnějších lidí distribuovat ukrajinský tým Člověka v tísni.

Foto z nakládání konvoje na Ukrajinu
reklama

Pomoc zamíří do vesnic a měst v Doněcké a Luhanské oblasti na obou stranách bojové fronty. „Přes 72 tun mouky pomůže tisícům lidí, kterým rozdělujeme potravinové balíčky, 16 tun střešní krytiny zase pokryje desítky střech poničených boji. Fólie je teď na východní Ukrajině velmi žádaným zbožím, protože lidé s ní provizorně zakrývají vysklená okna. Montážní pěna pomůže při opravách domů,“ vypočítává koordinátor ukrajinských programů Člověka v tísni Vladislav Vik.

Pomoc je možné posílat přímo na konto sbírky SOS Ukrajina 93209320/0300
nebo pomocí SMS ve tvaru DMS SOSUKRAJINA na číslo 87777
Platbu kartou můžete provést ZDE.
(Svůj dar si také můžete odečíst z daní)

Lidé často žijí týdny v krytech nebo bunkrech a utíkají narychlo jen se základními věcmi. Proto uvítají hygienické prostředky, lehátka, nádobí, oblečení nebo lůžkoviny. První konvoj se střešní krytinou a oblečením vypravil Člověk v tísni už na začátku ledna. „Dvě třetiny pomoci z prvního konvoje už jsou rozdané. Oblečení si lidé v mrazivém počasí velmi cenili a s opravami střech začneme naplno opět zjara,“ vysvětluje Vladislav Vik.

I pomoc z druhého konvoje poputuje rychle do rukou nejpotřebnějších. Například v úterý distribuoval Člověk v tísni pomoc v Debalceve, které bylo ještě před pár dny v centru bojů mezi proruskými separatisty a ukrajinskou armádou. „Druhý konvoj organizujeme, protože jsme opět dostali nabídku dopravy a potřebného materiálu zdarma. Další ale velmi pravděpodobně pořádat nebudeme, protože jídlo i materiální pomoc zásadně nakupujeme na místě. Je to levnější, podpoříme tak místní ekonomiku a zároveň ušetříme za dopravu,“ říká Vladislav Vik.

Doprava potřebného materiálu by nebyla možná bez pomoci několika firem a organizací. Dopravu, tedy kamiony, řidiče a pohonné hmoty věnovala stejně jako v případě prvního konvoje česká firma Isolit-Bravo s.r.o. z Jablonného nad Orlicí. Komerční doprava takového množství materiálu by stála 600 000 korun. Firma Cembrit a.s. dodala v prvním konvoji 47 tun střešní krytiny, do konvoje ministerstva zahraniční dalších 20 tun materiálu a nyní přispěla 16 tunami krytiny.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky