Počet nových živnostníků byl loni nejnižší za posledních 9 let

V České republice bylo v loňském roce zaregistrováno přes 62 000 nových podnikatelů, nejméně za posledních devět let. Nejčastějším předmětem činnosti jsou služby zprostředkovatelů, zatímco zájem o obchod klesl. Informace vyplývají z databází a výpočtů poradenské společnosti Bisnode.

Ilustrační fotografie
reklama

Aktuálně má v České republice živnostenský list necelých 2,1 milionů osob. V průběhu loňského roku bylo zaregistrováno přes 62 000 nových podnikatelů. „To je o 10 % méně než v roce 2013 a nejméně od roku 2005. Počet nově registrovaných živnostníků poklesl, na druhou stranu loni vzniklo nejvíce nových firem za posledních sedm let. Zdá se, že Češi podnikají raději prostřednictvím společností s ručením omezeným. To podporuje i fakt, že k založení firmy potřebují jen minimální základní kapitál,“ komentuje statistiky analytička Bisnode Petra Štěpánová.

 Nejvíce nových živnostníků bylo zaregistrováno v Praze (16,9 %), Středočeském (11,6 %), Jihomoravském (10,4 %) a Moravskoslezském (9,2 %) kraji. „V těchto pěti krajích začala v loňském roce podnikat téměř polovina nových podnikatelů – živnostníků. Ze statistik je zřejmé, že nejvíce příležitostí se naskýtá v blízkosti tuzemských metropolí jako je Praha, Brno a Ostrava,“ dodala Petra Štěpánová z Bisnode.  Naopak nejméně v Karlovarském (2,5 %) a Libereckém (3,5 %) kraji.

 V rámci celé podnikatelské základny jsou živnostenská oprávnění v Česku nejčastěji vydávána v oblasti zprostředkování (11 %), obchodu (7 %) a provozování restaurací (5 %). V loňském roce byly nové živnostenské listy nejčastěji vydávány, stejně jako v předchozích letech, v oblasti zprostředkování, zatímco zájem o obchod, ve srovnání s celkovou podnikatelskou základnou poklesl.

Témata: práce | firmy | živnostníci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky