Problém v kauze Rath? Něco se děje

Loni na podzim se blížil rozsudek v korupční aféře exministra zdravotnictví a bývalého hejtmana středočeského kraje Davida Ratha, přesto však dodnes není žádný výsledek. Lidové noviny nyní zjistily, že za vším mohou stát obhájci.

David Rath
reklama

Server Lidovky.cz tvrdí, že rodina Rathova právníka Adama Černého pomohla advokátce Barboře Barcalové k lukrativní nemovitosti v pražské vilkové čtvrti a Barcalová v minulých týdnech pomohla rozsudek ve sledované kauze oddálit.

"Když se loni na podzim blížil avizovaný rozsudek v korupční aféře Davida Ratha, obžalovaná Lucia Novanská si zničehonic přivedla novou advokátku, Barboru Barcalovou. Původní právník ji zastupoval od samého počátku procesu (tedy 27 měsíců) a radil jí, aby nevypovídala. Čekalo se proto, že Novanská, která podle obžaloby byla organizátorem cinklých zakázek, promluví, aby si vysloužila nižší trest. Nestalo se," píše server.

Ačkoli Novanská nadále mlčela, nová advokátka začala opakovaně žádat o odročení. Nejprve chtěla čas na prostudování spisu. Soud sice její žádost zamítl, nakonec však musel jednání na týden stejně přerušit – advokátka Barcalová ohlásila nemoc. Jednání se kvůli ní muselo podle serveru zrušit i na začátku tohoto měsíce, neboť se omluvila kvůli nemoci a žádala odročení i na další jednání, protože prý potřebovala do nemocnice.

Server ale zjistil, že Barcalovou pojí s advokátem hlavního obžalovaného zvláštní vazba. Barcalová vlastní od roku 2009 dům v pražské vilkové čtvrti Hodkovičky, na kterém je pohledávka ve výši 30 000 000 korun. "Miliony půjčil Barcalové Ivo Černý, otec advokáta Adama Černého. Ale to není vše. V katastru lze objevit ještě jednou pojistku. Předkupní právo na dům má společnost JLR Praha. A v jejím čele stojí rovněž Adam Černý," píše server Lidovky.cz.

"To jsou osobní otázky. Nehodlám na nic takového odpovídat," reagovala na dotazy novinářů Barcalová a i Černý opakovaně nezvedal telefony a v jednom případě zavěsil ihned poté, co se redaktor představil. Rath přitom už před časem tvrdil, že proces podle něj běží příliš rychlým tempem, i přesto, že v květnu to budou tři roky od jeho zatčení. I kůli němu se už jednání odročilo, v říjnu byl „nečekaně hospitalizován" a následně žádal o odložení znovu, protože se chtěl starat o svého nemocného otce. Nyní přišel k soudu s nemocí a požadoval odročení.

Témata: rath, david

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky